10. May 2017

10 må-ha-grønnsaker i kjøkkenhagen

Det finnes nær sagt uendelig med grønnsaker å dyrke i kjøkkenhagen hjemme. Hva skal man velge? Her er en 10-på-topp-liste over grønnsaker som jeg MÅ ha hvert år i kjøkkenhagen min, og en kort begrunnelse for hvorfor de er så bra!

BROCCOLI
En av de grønnsakene som gir mest mat på bordet for pengene. Billige frø og mange frø i hver pose. Hver plante gir dessuten mye mat dersom du er flink og høster jevnlig gjennom hele sesongen. Så gjerne en ny runde broccoli på forsommeren, så har du nye, friske planter som gir mye godt å høste på høsten. Perfekt å fryse for vinteren.

POTET
Hjemmedyrket potet er noe ganske annet enn de fleste kjøpepoteter. Poteter er plasskrevende og de blir ofte rammet av tørråte, som kan være kronglete å håndtere. Men utvalget av sorter å dyrke og de store, gode avlingene gjør det verdt det.

LØK
Vi bruker mange ulike sorter løk i matlagingen hver dag  hjemme hos oss. Når du dyrker flere ulike typer blir det så mye mer spennende å lage mat! Utvalget er MYE større enn de tradisjonelle gule, røde og charlottene i butikken. Bladløker er lette å fryse, og vanlig matløk og hvitløk kan enkelt lagres i romtemperatur. Det er lettgjort å dyrke mye løk i kjøkkenhagen: dyrk dem i bed sammen med andre vekster!

NEW ZEALANDSK SPINAT
… er en veldig grønn grønnsak (se bildet). Den gir masse god mat gjennom en lang sesong og er en super erstatning for spinat. Spinaten går ofte i blomst tidlig og er nesten umulig å dyrke midt på sommeren. New Zealandsk spinat vokser imidlertid perfekt på lange, varme sommerdager og langt utover høsten også. Fin grønnsak å dyrke sammen med barn: la ungene plukke og spise blader, de vokser ut igjen! Det er nesten umulig å høste i stykker en new zealandsk spinat. Bladene er utmerket å forvelle og fryse.

BREKKBØNNER
Kanskje den beste og mest lettdyrkede av alle bønner. Den gir ofte massevis av bønner, som er enkle å fryse etter forvelling. Brekkbønner er også veldig anvendelige på kjøkkenet: kok dem og bruk dem som tilbehør, eller stek eller gratiner dem. Jeg bruker også mye bønner som ingrediens i andre matretter. De lave sortene er enklest å håndtere, så jeg pleier å velge slike.

TOMAT
Jeg er ingen tomatekspert. Jeg har ingen bestemte favoritter, jeg vet ikke spesielt mye om sykdommer og krøllete blader, og jeg synes jeg mislykkes en del med tomater. Men jeg elsker dem! Og jeg dyrker dem i store mengder for å kunne lag herlig mat. Det går kjempefint å dyrke tomater ute, på friland. De som ikke rekker å modne, modner lett innendørs. Jeg pleier å legge umodne tomater mørkt og svalt, så modner de fint og kan brukes veldig sent på året.

SQUASH
… er en supergrønnsak for den som gjerne vil være selvforsynt på grønnsaker. Den kan bli spisemoden ganske tidlig og kan da brukes istedet for en hel rekke grønnsaker som ikke er modne ennå. Kokt myk til en røre med litt tomatpuré og krydder blir den en super pizzasaus i juni. Den fyller opp godt i en mengde matretter, som lasagne og pannekakerøre, og kan brukes i stedet for agurk på skiva.

GULROT
Sår du gulrøtter flere ganger gjennom året, kan du faktisk dyrke gulrøtter for en hel familie et helt år i en vanlig kjøkkenhage. Vi har ikke kjøpt gulrøtter på flere år. Alt dyrkes her hjemme. Så både sommergulrøtter (som blir spiseklare raskt) og lagringsvennlige vintergulrøtter, så kan du høste gulrøtter leeeenge. Vintergulrøtter kan du lagre over vinteren enten svalt innendørs i bøtter fylt med torv, eller la dem stå i jorden under halmdekke.

SOLBÆR
En solbærhekk gir veldig mye godt å spise over lang tid. Jeg lager saft på bladene, og bruker bærene til massevis av godsaker. Jeg stykkfryser også store mengder bør og bruker i pannekakesyltetøy. Barna elsker smaken av solbær, men liker ikke det tynne skallet på bærene, derfor gir jeg solbærene en runde med stavmikser før jeg blander dem med andre bær. Det gir flott konsistens på syltetøyet. Solbær gir mye bær på liten plass og er ikke å invaderende (sprer seg ikke så aggressivt) som en del andre bærbusker.

NAKENFRØGRESSKAR
Bare én plante gir flere fine frukter fylt av de lekreste grønne kjerner, helt uten skall! De ser akkurat ut som de gresskarkjernene man kjøper i butikken, bare at de ofte er større, grønnere og mye bedre. Ferske gresskarkjerner får du ikke tak i på butikken, og det er en sånn delikatesse! Dyrk dem på komposten, eller på en annen veldig næringsrik vokseplass med tilgang på mye vann. Gjerne i full sol. Ta dem inn før frosten kommer og lagre dem i romtemperatur. Skjær dem over og hent ut frøene når de er blitt oransje og du får lyst. De holder seg gjennom hele vinteren.

Lykke til!
/Sara Bäckmo

One response to “10 må-ha-grønnsaker i kjøkkenhagen”

  1. Hei. Jeg lurer på hvordan du lager saft på solbær bladene? ?? takk for mye herlig info ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *