10 typer kål å satse på i årets kjøkkenhage

Kål er fantastisk mat! Her tipser jeg om ti forskjellige varianter som familien vår liker å spise. Jeg dyrker dem alle, samt noen varianter til, lett i kjøkkenhagen min.

 

Spetskål

1. Spisskål, denne sorten 'Kalibos,' er nydelig forsommermat. Vi spiser den fersk, stuet og gratinert. Det føles luksuriøst å høste et helt hode til middag, men det går like bra å høste den blad for blad.

 

 

Svartkål

2. Svartkål 'Nero di Toscana' er en bladkål som høstes blad for blad fra nederst på stannen og opp. Den kan høstes fra tidlig vår til sen høst. Vi bruker den gjerne i pastasauser, lasagne, fersk i salat, og raskt frest opp som tilbehør.

 

 

Kålrot

3. Kålrot/Kålrabi er godt å spise helt fersk, men også en skatt å ha lagret i løpet av vinteren. Den er fantastisk i terninger stekt sammen med andre rotgrønnsaker, som mos, i gratenger eller revet fersk som råkost.

 

 

Brysselkål

4. Rosenkål 'Red Ball' er en ordentlig smykke i kjøkkenhagen i løpet av høsten. Den mister fargen sin når den lages til, men fram til det nyter øynene en farge-eksplosjon. Rosenkål er godt som klassisk kokt tilbehør, men også fint frest opp i en panne med hvitløk og krydder.

 

Broccoli

5. Brokkoli kan høstes både tidlig på sommeren og sent høsten, avhengig av når den ble sådd. Først høstes det store topp-skuddet, deretter vokser det ut mange sideskudd som kan høstes i lang tid. De små sideskuddene er gode å spise ferske. I kjøkkenhagen min høster jeg brokkoli fra juni til desember.

 

 

Savoykål

6. Savoykål byr på et skuespill når den dag etter dag knyter seg sammen til et hode. De krusete bladene i forskjellige grønne nyanser er uvurderlige i matlagingen vår. Vi bruker dem ferske i kålsalater eller lager kålpudding, suppe eller gratinerer dem i ovnen. Savoykål kan dyrkes sent i sesongen.

 

 

Broccolo

7. Romanesco 'Romanesco Natalino' er en fantastisk smaksopplevelse. I tillegg til det tunge hovedskuddet (jeg har høstet noen som har veid 2 kilo!!!) setter planten sideskudd. Den er godest lett kokt med smør og grønnsakssalt på.

 

 

Majrova

8. Nepe 'Purple Top Milan' er etterlengtet etter vinteren. Røttene vokser raskt i løpet av våren og får en mild smak når de har rikelig med tilgang til vann. Vi spiser dem vanligvis i tynne skiver med urtesalt på, som et tilbehør til måltider. De er også gode å melkesyregjære med, for eksempel sammen med gulrøtter.

 

 

Vitkål

9. Hvitkål i et fast og fint hode er en ren lykke å høste. Jeg dyrke dem for det meste for innhøsting på senhøsten. Oftest bruker vi dem finhakket eller revet i coleslaw, som er barnas favoritt. Sunt og velsmakende.

 

 

Grönkål

10. Grønnkål står lenge i kjøkkenhagen, og den største trusselen synes være dyr som søker mat. Kålen finnes både i lave og høye varianter. Bladene smaker som best når de har fått seg noen frostnetter. Vi spiser den gjerne fersk hakket i salater og i den obligatoriske langkålen til julemiddagen (svensk juletradisjon).

 

Det er mye å lese om kål på bloggen under taggen kål .
/Sara Bäckmo

 

 

20. March 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *