5 grønnsaker å fylle opp med

Noen grønnsaker er fleksible: de behøver ikke inngå i vekstskiftet og er supre å ha småplanter av på lur for å kunne sette ut her og der hvor det blir plass. Her er 5 slike:

Når kjøkkenhagen er så godt som fylt opp, pleier det å dukke opp plasser innimellom hvor ting ikke ble noe av. Det kan være frø som aldri grodde, eller planter som gikk i blomst og måtte høstes tidligere enn beregnet. Kanskje endret jeg på planene og satte ut noe et annet sted enn først tenkt. Da har jeg alltid noen sikre kort i ermet.

Grønnsakene nedenfor kan jeg dyrke hvor-mye-som-helst av. Det går liksom ikke an å så for mye: de passer alltid – både i kjøkkenhagen og i matlagingen. Jeg sår dem i hele juni. Minst.

Les også:
5 grønnsaker som styrer vekstskiftet mitt

Sukkererter

Ingen kan få for mye sukkererter! Det finnes kjempegode lavtvoksende sorter som passer fint å dyrke i utkanten av et bed eller som jorddekke på en ledig plett. Så dem direkte på vokseplassen eller i en potte for å kunne plante ut senere, når det dukker opp en ledig flekk.

Mangold

Mangold bruker litt tid på å vokse seg stor, men er verdt å vente på! Den vokser fint et stykke utover høsten og gir fabelaktig bladgrønt å stappe i frysen. Det finnes også mindre sorter, som gir blad på størrelse med spinat. Så den gjerne i potte for å plante ut på vokseplassen siden; det er enklest ettersom den trenger litt tid på å vokse seg til håndterbar størrelse. Sorten på bildet øverst heter “Bright Lights” og har både røde, oransje, gule og rosa stilker – så vakre!

Salat: Little Gem

Salaten “Little Gem”. Dyrk den gjerne i halvskygge på sommeren, men husk å vanne – ellers går den i blomst.

Jeg dyrker massevis av “Little Gem” og andre små salater. De små salathodene går unna i stor fart hjemme, og de kan dessuten stekes. På sommeren er det enklest å så salat i små plastbakker eller plugger i skyggen, og så plante dem ut når de er blitt passe store. Salat vokser nemlig best i svale temperaturer og kan ha vanskelig for å spire i varm og tørr sommerjord.

Persille

Lubne persilledusker er like gode som de er vakre i sommerhagen.Overskuddet blir herlig persillesmør til frysen. Persille er aldri feil! Frøene spirer langsomt, så for meg funker det best å så dem i små potter eller i plugge for å plante ut småplantene når de har tittet frem. Men har du ork til å vanne nysådde frø på friland, er det kanskje enklest å så dem rett på vokseplassen.

Soyabønner

Denne litt eksotiske bønnen, bør sås i mai–juni. De vokser knallfint på en solfylt og varm vokseplass og kan høstes både som umodne og fullmodne belger. Det er perfekt å forkultivere frøene, ettersom de spirer best i varm jord. Deretter vokser de raskt, og kan plantes ut.

Soyabønner har vakkert lodne blader. Her dyrker jeg dem sammen med spaghettigresskar, solfylt og sørvendt.

Erfaringen tilsier at det alltid – før eller siden – blir ledig plass et uventet sted i kjøkkenhagen. Da er det prima å ha et lite batteri av småplanter på gang, som kan settes ut hvorsomhelst og holde tritt med sesongen i hagen.

/Sara Bäckmo

23. June 2017

5 responses to “5 grønnsaker å fylle opp med”

  1. Hege says:

    Hei!

    Jeg sliter med ugresset når jeg sår på Friland. Ofte vet jeg ikke om det jeg har sådd faktisk kommer opp, eller om det er ugress... Jeg sår så mye som mulig i pluggbrett, men f.eks gulrøtter og reddiker er mest praktisk å så rett i bed. Hvordan løser du dette?

    • sarabackmo says:

      Hei. Takk for spørsmål! Jeg kommer snart til å poste en egen artikkel med svar på ulike spørsmål som er kommet inn til bloggen i forskjellige kanaler i løpet av juni. Slik når svarene ut til flere – svar kommer der. Tusen takk!

    • Katja says:

      Du skriver at du fryser ned mangold. Og her har jeg ofte litt mye jeg også. Kan du komme med et tipps hvordan du fryser den ned? Vordan blir den etter tining?

Leave a Reply to Hege Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *