16. May 2018

Å dyrke i mengder

Det er utrolig moro å dyrke mye! Når kjøkkenhagen flyter over av grønt som vi kan fråtse i hver dag – da er jeg lykkelig.

Täta mattor av röna blad i långa rader.

Grønne matter av bladgrønnsaker i drivhustunnelen. Sådd på senvinteren, spiseklare nå på våren.

Da jeg begynte å dyrke grønnsaker i hagen, var jeg ganske måteholden. Selv om ambisjonen allerede fra starten var å gjøre oss mer eller mindre selvforsynte på grønt, kjentes det litt merkelig å liksom fleske til. Jeg syntes det fikk holde med noen få planter av hver sort og en rad her og der med bladgrønt.  Alle private kjøkkenhager jeg hadde sett var hadde bare passe med grønnsaker, på en – tja – svensk måte. Det var vel egentlig bare poteter jeg hadde sett at noen dyrket i større mengder.

Allerede det første året med kjøkkenhagen (2011) innså jeg hvor mye grønt familien vår kan klare å spise. Jo mer jeg dyrker, jo mer spiser vi. Utrolige mengder! Jeg kan fortsatt bli nesten stum når jeg midt i sesongen tar et overblikk over hagen og ser de store, store områdene sprengfulle av grønt. Hvor skal det bli av alt sammen?

Närbild på frodiga gröna spenatblad.

Spinat er en av vårens viktigste bladgrønnsaker. Jeg dyrker massevis, på flere ulike steder i hagen.

 

I takt med at jeg ble mer vant med å ha kjøkkenhage, begynte jeg å dyrke mer. Ganske enkelt fordi jeg hadde plass til det. Jeg fant ut hvilke grønnsaker det var verdt å dyrke mengdevis av, fordi de var enkle både å dyrke, spise og lagre. Den store boomen kom nok da jeg fikk drivhustunnel og kunne maksimere vintersåingen og dyrke frem riktig store mengder av de grønnsakene vi spiser mest av. Tidligere hadde jeg stort sett tenkt at drivhus var til varmekrevende planter, som tomater, paprika og agurk. Slik tenker jeg ikke lenger. Drivhustunnelen leverer tidlige og sene grønnsaker av sånt som vi spiser hver dag, store deler av året. I tillegg dyrker jeg naturligvis varmekrevende grønnsaker der også.

Olika gröna bladgrönsaker.

I forgrunnen ser du et stort spinatbed som jeg bredsådde i en tett, bred rad midt i drivhustunnelen på senvinteren.

 

Tre tips for å få store avlinger tidlig på året

  • Velg bladgrønnsaker som du er glad i å spise
  • Så tett, og bredså gjerne for å kunne høste mye på samme sted
  • Vanne mye! Uten vann vokser bladgrønnsaker langsomt, mer vann gir mer å høste

 

 

Bild tagen i lågt perspektiv på bladgrönsaker längs kanterna och en gång i mitten.

Nå begynner jeg å luke ugress i drivhustunnelen; snart skal jeg høste inn all spinat for første gang i år. Ugresset legger jeg i gangene mellom bedene, der brytes det raskt ned.

Det ble på mange måter morsommere å dyrke da jeg tillot meg å dyrke mye. Det ser festlig ut med alt det frodige grønne gjennom store deler av året. Jeg blir glad! Jeg behøver aldri tenke på om det blir nok, eller om jeg må spare noe til senere – det er nok. Og vi spiser så bra mat! Hver dag. Om du vil vite hva vi spiser til middag, kan du gjerne abonnere på mitt svenske nyhetsbrev. Da får du familiens ukesmeny sammen med masse fine dyrketips annenhver uke. Meld deg på nedenfor. Det er gratis.

 


Epostadresse 

Det har betydd mye å innse at vi spiser opp alt  jeg dyrker, og den innsikten gjorde det på mange måter enklere å dyrke også. Da jeg sådde i den lille drivhustunnelen i vinter, det er den du ser bilder fra i dette innlegget, behøvde jeg ikke lure på om det var tullete å så spinat i hele midtbedet. Jeg VET at det er riktig å gjøre det – vi kommer til å spise opp.

Når jeg dyrker mye, får vi mye å spise. Når vi spiser mye grønnsaker, spiser vi mindre kjøpt mat. Når vi kjøper mindre mat, sparer vi penger.

 

Bild tagen ovanifrån på bladgrönsaker som växer i rader bredvid varandra.

Den første tiden i drivhustunnelen beskytter jeg grønnsakene med fiberduk. Men nå er det så varmt i tunnelen at det ikke er nødvendig lenger.

Allerede tidlig i april har jeg rukket å høste mange kilo bladgrønt som vi har spist eller fryst ned. Flere ganger om dagen spiser vi bladgrønnsaker. Mye spinat, salat, kinakål, rødbeteblad og mengder av overvintrede bladgrønnsaker som jeg sådde på sensommeren i fjor.

På våren nyter jeg alt det grønne til det fulle. Etter en vinter med mye rotgrønnsaker, grønnsaker fra frysen og  overvintret bladgrønt, er det dags for å fråtse i det jeg sådde på vinteren og tidlig vår. Det meste høster jeg i drivhustunnelene, og kompletterer med gressløk, kinesisk gressløk og ramsløk fra friland. Nå lever vi det grønne livet!
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *