Alt om min asparges – ny serie
Stäng menyn

Alt om min asparges – ny serie

Bli med og så asparges! Nå er det tid for å få frøene av kjøkkenhagens kanskje lekreste grønnsak i jorden, for å kunne høste egen asparges – om fire år.

 

Ett knippe sparris i en emaljmugg i trädgården.

 

Ja, nå er det endelig tid for å snakke asparges! Jeg treffer på massevis av hageeiere som dyrker grønnsaker, men ikke har asparges i kjøkkenhagene sine. De må vi gjøre noe med. Det er en helt suveren grønnsak. Den er en av de første til å titte opp av jorden på våren, og det gjør den år etter år – helt uten at jeg behøver å gjøre noe, utenom å så den og plante den ut. Asparges er en flerårig grønnsak.

Den nye serien om aspargesdyrking blir en laaaaang serie som strekker seg over flere år. Fra du sår aspargesfrø til den første aspargesen er spiseklar, tar det rundt regnet fire år! Men det er investeringen vel verdt. En aspargesplante kan gi asparges å høste i flere tiår. Det skal visstnok finnes aspargesplanter i Norge som er hundre år!

I den første delen av serien viser jeg hvordan du kan så asparges.


Jeg har omkring 60 aspargesplanter i kjøkkenhagen min. Jeg har valgt ut ulike sorter og satt dem på ulike steder for å kunne høste asparges gjennom en lang sesong. Asparges dyrkes både i drivhustunnel og på friland hos meg. De ulike sortene varierer mye både i utseende og smak.

Mine aspargessorter:

  • Gijnlim (tidlig sort i drivhustunnel og på friland)
  • Rambo (kraftig sort på friland)
  • Sweet Purple (lilla asparges på friland)
  • Burgundine (lilla asparges på friland)
  • Fortems (hannhybrid med kraftige stengler på friland)
  • Pacific purple (lilla asparges på friland)
  • Mary Washington (veldig vanlig frø-sort av asparges, på friland)
  • Primaverde (tidlig sort i tunnel og på friland)

 

Det er enkelt å så asparges fra frø. Frøene har svært god spiringsgrad og det er lett å så dem på våren.

En liten sparrisplanta ligger i min hand.

Når planten har vokst seg så stor at den er håndterbar, planter jeg den om i en egen potte, men potta må ikke være for stor.

Asparges er altså blant de aller første grønnsakene som blir spiseklare på våren. De er ren luksus, med fantastisk smak og melne nok til at de kan gå rett i salatbollen uten å tilberedes på noen måte.

Asparges er en av de grønnsakene jeg lengter aller mest etter gjennom vinteren; men det er også en fantastisk vakker plante i kjøkkenhagen. Fra den første lille knoppen som bryter frem på vårkanten, til de illrøde bærene og de gulnende plantene om høsten. Jeg elsker dem! Sammen med andre grønnsaker, sommerblomster og stauder blir de herlige kombinasjoner. Helt magnifike, faktisk. Opp gjennom årene har jeg hatt samplantinger av asparges og kjempeverbena, asparges og dufterter, eller persille, brekkbønner, gressløk, blomstersalvie, løvemunn, atlasblomster og mange flere.

En frodig grön plantering med färgklickar från sommarblommor i.

Her vokser persille under aspargesen, sammen med sju ulike sorter sommerblister som ga farge til bedet fra forsommer til sen høst. Kanskje en av de vakreste samplantingene jeg har hatt.

 
Nå blir det bare å vanne i noen uker, til aspargesen har vokst seg til en størrelse som gjør det mulig å plante den om. Da skal jeg vise hvordan jeg gjør dette også. Symbolsk nok oppdaget jeg for noen dager siden at den første aspargesen har tittet frem hos meg! Det gjør meg alltid så glad. Det er moro å dyrke asparges, ikke bare fordi den er så god, men også fordi den vokser på en spennende måte. Snart får du se!

Håper du våger deg på å prøve asparges.
/Sara Bäckmo

09. April 2020