20. December 2017

Barnas kjøkkenhage 2018

Jeg har en kjempeoverraskelse til barna for neste år: Vi skal dyrke bananplanter! Men de vet ikke om det ennå. “Something old, something new” er vår faste melodi i planleggingen av barnas kjøkkenhage.

Jeg er så ubeskrivelig glad for at barna støtter hagegleden min 100 %. Det er naturligvis stas at Philipo, mannen min, også er positiv til all maten jeg dyrker, og at du som leser bloggen får inspirasjon av det, men at kidsa elsker hagen er nok likevel det aller beste.

Et av de mellomste barna har en særlig evne til å si kjærlighetsfulle ting på følelsesmessig fenomenale måter. Han legger ofte hodet mot brystet mitt og sier sånt som “Salaten du dyrker til meg er den beste som finnes!” og”Du er verdens beste mamma som har laget denne fine hagen!” Hvem kan la være å bli inspirert til å dyrke av DET?!

Årets utropstegn i barnas kjøkkenhage var den fantastiske kålkassen. Barna elsker svartkål og høstet massevis til sine ulike restauranter, fabrikker og laboratorier.

Hva vil barna dyrke?

I takt med at de første erteskuddene i vinduskarmen er spiseklare, og krukketomater og minipaprika spirer, begynner ungene og jeg å snakke om neste sesong. Hva vil de dyrke i år?

Alle barna har to pallekarmer hver, men de bruker dem litt om hverandre. Vanligvis sår jeg de første frøene for dem på vårvinteren. Barna høster og leker og sår deretter på nytt selv på senvåren og sensommeren. Jeg synes de har lettere for å finne dyrkegleden når de rent fysisk ser noe de kan høste og sake på. Da får de også lyst til å så mer selv.

DETTE ØNSKER BARNA Å DYRKE I 2018

Otto, 8 år
Artisjokk
Agurk
Bondebønner
Gulrøtter

Viggo, 7 år
New Zealandsk spinat
Grønn salat
Gulrøtter

Alba, 5 år
Persille
Gulrot
Erteskudd

Loa, 1 år
Reddiker
Sukkererter
Gressløk
Pak choi

Det de ønsker å dyrke er på en prikk det samme som de liker å spise. Ingen nyheter. Ettåringen har vi naturligvis valgt for. Her om dagen overrasket han meg med å ha i seg en skikkelig posdjon stekt pak choi. Ellers er sukkererter, stekte soyabønner og reddiker blant favorittene. Reddikene er milde og fine. Jeg kommer også til å dyrke mye mer soyabønner neste åt, men jeg vil ikke at barna skal spise dem rå, derfor dyrker jeg dem et annet sted. Små mennesker stapper som kjent alt i munnen.

Det er enkel ting barna ønsker å dyrke. Pallekarmene de dyrker i er bygd opp av ugress for drøyt et år siden. Ugresset/materialet er allerede fin-fin jord og før jeg sårt, graver jeg ned en bøtte bokashi-kompost som gjødsel. Det er alt som trengs.

Verdens beste overraskelse

Helt siden jeg begynte å dyrke i større skala, har barna alltid kommet opp med en del vanvittige greier de gjerne vil dyrke. Bananer har alltid toppet den listen, og ungene ler alltid så de rister når de sier de vil dyrke bananer.

Guess what? Jeg har kjøpt bananfrø!

Hvordan jeg har kunnet unngå å oppdage denne lille dvergbananen på Impecta før, aner jeg ikke. Men nå har jeg i alle fall kjøpt frø. For en overraskelse det blir! Jeg leser at den dyrkes mest som potteplante på våre breddegrader, men man vet aldri. Kanskje den gir frukt en dag! Broren min fikk et appelsintre da han ble født. Mamma har tatt seg av planten i alle år, og en gang etter at både bror og tre fylte førti, bomstret faktisk treet og produserte noen frukter. Bananplanten får bli vår utfordring av dette slaget.

Tips til deg som vil dyrke med barn

  • Velg grønnsaker som barna liker
  • Gi dem egne vekstplasser å dyrke, som ikke behøver å vøre fine å se på eller spesielt vellykket
  • Vis dem hvordan man bredsår, og la dem slippe til så mye de orker
  • Vær tolerant og la dem dyrke og høste som de vil
  • Spis opp grønnsakene deres uansett hvordan de ser ut

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *