14. July 2017

Så basilikum for høsten

Midt på sommeren spirer basilikum fort og blir spiseklar på kort tid. Pass på å så en omgang til i juli, så kan du fråtse i egendyrket basilikum sent i sesongen.

Basilikum er en fabelaktig bladgrønnsak som kan brukes til mye! Ja, jeg anser den mest for å være en bladgrønnsak, og ikke “bare” krydder. Jeg dyrker basilikum både i potter og i bedene under andre grønnsaker i drivhustunnelen. På våren og høsten har jeg gjerne potter i vinduskarmen eller under vekstlys inne.

Basilikum kan brukes på tusen forskjellige måter, men kanskje er det aller beste rett og slett å ha den på skiva, som smørbrødgrønnsak? Må prøves.

Perfekt å så på sommeren

På sommeren spirer basilikum raskt og vokser fort til spiseklar størrelse. Jeg passer på å så basilikum på nytt midt på sommeren, for å kunne høste sent i sesongen. I juni sådde jeg et spirebrett med 24 store celler. 5 poser basilikum sådde jeg, cirka 500 frø. Da plantene ble håndterbare i størrelse, pottet jeg dem om. De fleste av dem står i en isoporkasse med bokashikompost i bunnen, mens noen står i svarte plastpotter. I drivhustunnelen er jorden varm og fuktig, og basilikum vokser raskt.

Husk at basilikumplanter blir finest når du sår mange frø sammen. I stedet for å så ett frø i hver potte eller celle, sår jeg altså en hel liten klynge, og får fine planter. Ikke bekymre deg for at frøene blir liggende tett, og ikke bry deg om anbefalingene på frøposen. Blir tua for stor når frøene har grodd, er det lett å dele den når du potter om.

Junisådd basilikum står i drivhustunnelen for øyeblikket, i en isoporkasse med bokashikompost i bunnen og vanlig jord på toppen. 

Tips for sommersådd basilikum

  • Fyll jord i potter og la det være igjen noen centimeter til kanten
  • Strø ut basilikum-frø i små klynger i potta og dekk med et tynt lag med jord.
  • Vanne og sett pottene på et varm sted, gjerne i en hagestue/uterom eller drivhus.
  • Hold jorden fuktig i spireperioden, det tar en drøy uke før frøene spirer.
  • Plant om i større potter når basilikumen har kommet opp litt.

Jeg er veldig begeistret for de basilikumsortne som har store blader og kalles for salatbasilikum. Dette er sorten “Mammoth” .

Sjekk utviklingstiden

Når du sår grønnsaker på sommeren, er det bra å vite litt om hvor lang tid det tar før de blir spiseklare. I det minste for at du ikke skal bli altfor skuffet om det tar lengre tid enn du skulle ønske. Tiden fra du sår frøene (av og til fra de første spirene) til grønnsakene blir spiseklare, kalles for utviklingstid. Basilikum pleier å bli klar på 2–3 måneder fra du har sådd. Og på sommeren går det som sagt fort.

Husk at basilikum elsker varme! Når dager og netter blir kaldere, kan potter med basilikum bæres innedørs og gi basilikum til matlagingen lenge til. Den som har tid og ork, kan også ta små stiklinger av plantene og sette i et glass med vann til de får røtter. Slik få du plantene dine til å vare enda lenger:-)

Prøv å så basilikum, selv om vi er midt i juli! Lykke til.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *