28. November 2017

Bli med på en 2 kvm stor grønnsaksutfordring

La oss dyrke bladgrønnsaker sammen – på bare to kvadratmeter – og se hvor mye det blir! Jeg har gitt meg selv en grønnsaksutfordring – og håper du blir med.

Mange lurer på hvor stor grønnsakshage de må ha for å få en bra mengde egendyrkede grønnsaker å spise. Men altså, bare et lite bed kan gi massevis av mat! De aller fleste har jo ikke mange hundre kvadratmeter til rådighet å dyrke på; men veldig mange kan lage seg et lite bed – et par pallekarmer på bakken – som virkelig gjør forskjell.

Nå lanserer jeg en grønnsaksutfordring, som jeg håper du vil være med på: La oss sette av 2 kvadratmeter i hagen til å dyrke mest mulig bladgrønnsaker på gjennom et helt år!

Nytt grønnsaksbed på 2 kvm

Jeg begynner utfordringen min med å lage et helt nytt bed. Det er moro å bygge nytt med et bestemt prosjekt i tankene. Dessuten er det helt supert å bygge og bruke opphøyde bed, kombinert med no-dig-metoden; det gjør det veldig lett å komme i gang. Lag deg et nytt bed du også, om du vil. Eller bruk et du har. To pallekarmer utgjør forresten cirka 2 kvadratmeter vekstflate, hvis du foretrekker det.

Les mer om å bygge nye bed i pallekarmer gjennom vinteren – med bokashikompost.

Det nye bedet jeg har laget på gressplenen, har jeg altså anlagt helt uten å sette en spade i jorden. Det er fortsatt høst i været hos meg, vi har ikke fått kaldt vintervær ennå, så jeg kan fortsatt jobbe i hagen og anlegge bed på gresset. Hvis det har kommet masse snø der du bor, kan du naturligvis vente med å lage bedet til våren kommer. Et år er et år.

Slik gjorde jeg

 • Først la jeg et lag avispapir utover gressplenen i et område på ca. 1,5 x 2,5 meter
 • Deretter la jeg gamle vedkubber i en ramme oppå avisene. Ramen er ca. 1 x 2 meter
 • Inni rammen fylte jeg på med organisk materiale: løv, gammelt gressklipp og hestegjødsel
 • Fra andre steder i hagen hentet jeg to trillebårlass med hagejord
 • Noen kompostrister på toppen skal hindre dyr i å grave i stykker det nye bedet mitt i vinter

Dette er grønnsaksutfordringen

 • Sett av 2 kvadratmeter til å dyrke bladgrønnsaker
 • Dyrk bare bladgrønnsaker på denne vekstplassen
 • Dyrk så intensivt du kan og orker helel året, fra vinter til vinter om du kan starte nå, eller fra vår til vår hvis du må vente til våren med å anlegge bedet
 • Vei så mye som mulig av det du høster derfra på en kjøkkenvekt

Jeg regner med at det nye bedet mitt kommer til å gi bladgrønnsaker å høste fra april til januar/ februar om jeg spiller kortene mine riktig. Jeg tenker å veie alt jeg høster herfra for å vise hvor mye du kan få ut av små vekstplasser som dyrkes effektivt. Jeg kommer også til å dokumentere utviklingen i bedet gjennom året og fortelle når jeg sår, gjødsler, høster og så videre.

Les mer om å så grønnsaker i kald og frossen jord

Slik ser det nye bedet ut år det står ferdig. Nå er det bare å vente på vinterkulda, så jeg kan så!

Hvorfor akkurat to kvadratmeter?

Ofte snakkes det mye om de store kjøkkenhagene, og om at det skal mye areal til for å få en avling som gjør forskjell. Men også en ganske liten vekstplass kan få stor betydning. To kvadratmeter som dyrkes effektivt, kan gi masse god mat og utgjøre en viktig forskjell i matlagingen.

Dyrker du i pallekarmer, eller er det lettest for deg å sette i gang med det? Kanskje vil du bruke pallekarmer som rammer for det nye bedet på friland? To pallekarmer gir en flate på ca. to kvadratmeter.

Hvorfor bladgrønnsaker?

Det går selvfølgelig av å dyrke mye annet også i et sånt bed. Men jeg synes det er moro med bladgrønnsaker ettersom de fleste spiser ganske mye av det og har stort behov for det gjennom året. Det er også en type grønnsaker som passer fint i et bed som dette, hvor jordlaget ikke er så tykt. De fleste bladgrønnsaker vokser med røttene ganske nær overflaten og trenger ikke mer en ca. 30 cm jord for å ha det bra.

Bladgrønnsaker er dessuten en type grønnsaker som min familie trenger og spiser massevis av. Vi spiser dem både tilberedt i matlagingen og ferske; vi spiser dem hele året, og trenger stadig mer. Grønn salat, spinat til stort og smått, portulakk og vintersalat, ruccola, dill og persille. Sånn er det sikkert hos deg også! Derfor tenkte jeg at bladgrønnsaker var bra å gå inn for å dyrke mye av i en utfordring som dette.

Bli med!

Denne utfordringen lanseres både på min svenske og norske blogg, og i den engelske YouTube-kanalen. Vi kommer til å bli mange! I Sverige har allerede mange meldt at de er med, og også i land som USA og Tyskland:

Andrea: ”Great idea Sarah! I’ll take the challenge and I’ll start a new bed with 2 square meter. But must figure out a place to make it! Most of my kitchen garden are older beds and in the rest my chickens are around. But I will find a spot!”

Videoen nedenfor er fra den engelske YouTube-kanalen, her kan du se hvordan jeg bygde bedet over. Filmen er på engelsk.

Håper du vil være med! Skriv gjerne i kommentarfeltet her eller på Facebook om du blir med, så kan vi heie på hverandre underveis. I neste oppfølging skal jeg vinterså i det nye bedet. Det gleder jeg meg til! Men først må det blir skikkelig kald vinter.

LYKKE TIL!

/Sara Bäckmo

5 responses to “Bli med på en 2 kvm stor grønnsaksutfordring”

 1. Anne Britt says:

  Hei. Jeg blir gjerne med på utfordringen. Spennende og grønne bladgrønnsaker får vi ikke nok av.

 2. Jeg er med! Det er også 4. trinn i skolehagen til Hjellestad skole.

 3. Anna says:

  Så inspirerende! Nå ligger det litt snø i min hage. Er det for sent? Jeg har to pallekrager, men Hagen min plages av at alle blad blir hullete. Har du noen tips? Mvh anna

Leave a Reply

Your email address will not be published.