15. December 2017

Bloggen blir ny

2. januar åpner min svenske moderblogg i helt ny drakt, med masse nytt innhold (i tillegg til det eksisterende) og ny funksjonalitet. Den nye bloggen er designet og utviklet i Norge, og kommer på norsk også. Så fort jeg bare klarer. Her får du en snik-titt. 

I tre år har jeg skrevet hagebloggen Skillnadens Trädgård for avisen Land i Sverige, på avisens bloggplattform. Jeg har vært og er veldig glad og takknemlig for dette samarbeidet, men nå er jeg klar: jeg går solo. På nyåret åpner jeg min egen uavhengige hageplattform på nett! Det blir blogg – og mye mer – på ett sted: min hageverden, min digitale vekstplass. I hele år har jeg planlagt og jobbet for og med dette. Den norske bloggen ER allerede uavhengig, nå blir den svenske det også. Det gir større utviklingsmuligheter, flere kanaler på en plass, mer innhold og ny funksjonalitet.

Den nye siden er ikke publisert ennå på svensk heller, så du kan ikke besøke den og se. Men jeg deler gjerne noen bilder og forteller litt om hva som kommer. Og så vil jeg gjerne vite hva norske lesere tenker: Hva vil dere ha? Hva kan vi  få til?

Norskutviklet hageunivers på nett

Det er faktisk et norsk samarbeid som har ledet frem til nylanseringen. Nå ligger det naturligvis mange samarbeid bak en slik satsning, både svenske og norske. Men selve designet og utviklingen av nettstedet – alt det du snart får se – er gjort av byrået Fete typer + Savant i Oslo. Takk til typene for jobben!

Hva blir nytt i Sverige?

I tillegg til et helt nytt design, kommer det også til å bli ny struktur, nytt (og mye mer) innhold og ny funksjonalitet på det nye nettstedet. Altså: bloggen kommer til å være der akkurat som før (bare finere), og alt blogginnholdet kommer til å være gratis for alle, slik det har vært til nå. Dessuten kommer YouTube-filmene til å samles der også, og en svensk podcast om hage og dyrking som jeg lager sammen med haggeblogger Farbror Grön. Det blir så bra å få vevet alt inn i det samme digitale hageuniverset!

Det kommer også til å finnes medlemsinnhold på det svenske nettstedet når det åpner i januar. Her blir det dybdeartikler om dyrkingsmetoder og enkeltgrønnsaker, videoer, medlemstilbud og oppskrifter fra hagen for de som vil være medlemmer. Nedenfor forteller jeg litt om dette innholdet. Det blir altså bare på den svenske siden i første omgang, gjennom en svensk betalingsløsning: Medlemskap kommer til å koste 79 SEK per måned, og enkeltartikler kan kjøpes for 15 SEK. Foreløpig blir dette ikke tilgjengelig utenfor Sverige. Men jeg vil gjerne høre hva norske lesere tenker? Er det bra som det er en stund til i Norge, eller vil dere også gjerne ha dette:

Medlemsinnhold

Alle som vil være medlemmer kommer til å få en rekke lengre artikler om dyrkingsteknikker, grønnsaker i kjøkkenhagen og på matbordet, tips, oppskrifter, bildeserier og annet innhold. Det blir et stort digitalt hagemagasin! Og det kommer blant annet til å inneholde:

 • Gjennomarbeidede grønnsaksportretter med grundige beskrivelser av hvordan jeg dyrker dem. Tips.
 • Lengre artikler om ulike dyrkingsteknikker
 • Kjøkkenhagehåndbok for begynnere
 • Mat fra hagen – min digitale kokebok
 • Saras hagekalender: når og hvordan jeg sår og høster; livet og arbeidet i hagen og all maten – året rundt
 • Spørsmål & Svar: måned for måned (leser-spørsmål)
 • Inspirerende bildereportasjer
 • Medlemstilbud: Hver måned får medlemmer et tilbud på et hagerelatert produkt i samarbeid med selskaper som jeg liker. Det blir mulighet til å stå først i køen til kurs og eventer, eksklusive medlemsvideoer og annen moro.

Stekt pak choi er en av mine favorittretter på høsten. Her tolket av fotograf Maria Strömberg Bååth.

Mer mat

I august i år kom min andre bok Skillnadens Skörd – Mat från trädgården året om. Jeg har lenge villet satse mer på mat: jeg vil vise hvor lett det er å inkludere grønnsakene vi dyrker i hverdagsmaten. Mat for hver dag. Det er ikke vanskelig, og det krever ikke mye; men av og til er det bra med litt inspirasjon, en idé eller påminnelse for å huske på alt det enkle og veldig gode vi kan lage med mat fra kjøkkenhagen. Jeg har nå for alvor begynt å bygge opp en digital kokebok eller oppskriftsamling, og fyller på med nye oppskrifter hver uke – en helt egen oppskriftsamling på nett, rett fra kjøkkenhagen.

Matprosjektet gjør jeg i samarbeid med matfotograf Maria Strömberg Bååth. Hun gjør enkle hverdagsretter til små kunstverk. Det er veldig spennende å se!

Lekre squashbiffer er fantastisk hverdagsmat fra kjøkkenhagen, basert på en grønnsak det er lett å dyrke mye av.

Hver uke vil jeg utivde oppskriftsamlingen med ny hverdagsmat, hjemmedyrket og etter sesongen. Det blir tips og idéer til hva du kan lage av grønnsakene som er spiseklare akkurat NÅ – hele året. For slik dyrker jeg. Det blir Hvordan lykkes med å dyrke grønnsakene og Hvordan bruke dem på kjøkkenet – på samme nettsted. I tekst, bilder og video.

Hva tror du om det?

Hva vil norske lesere ha?

I februar eller der omkring kommer også den norske bloggen på sarabackmo.no i ny visuell drakt. Jeg håper du vil like den!

Foreløpig er det ikke ressurser til å satse på medlemsinnhold på norsk. Det vil si, det ER det jo, dersom det er interesse for det. Hvis mange nok vil ha tilgang til et sånt hageunivers på nett, for 79,- per måned, kan vi lage det på norsk også. Jeg har tenkt at tiden ikke er inne ennå. Har jeg tatt feil? Overbevis meg gjerne i kommentarfeltet her på bloggen og på Facebook! Så ser vi hvor det tar oss.

/Sara Bäckmo

13 responses to “Bloggen blir ny”

 1. Eva says:

  Jeg er absolutt interessert i et medlemstilbud på norsk! 🙂

 2. Hanna J Grevstad says:

  Ja takk!

 3. Marna says:

  Dette høres spennende ut! Håpar at du også kan satse i Norge! Du inspirerer meg i mitt hagearbeid ?

 4. Anne says:

  Du har veldig mye gratismateriale. Jeg vet ennå ikke om jeg har behov for det ekstramaterialet som medlemmer får. Antagelig vet jeg mer om dette når den svenske siden kommer. Forøvrig: takk for alt du lærer bort, jeg er stor fan!

 5. Andrea says:

  Superfin design på den nye siden. Det er vel kanskje det jeg har tenkt om Land-siden din, at den kunne løftes en del estetisk, mer i stil med de vakre bøkene dine. Men det er jo også spennende og et pluss med mye nytt innhold og funksjonalitet. Selv leser jeg primært den svenske bloggen, så du kan sikkert legge kreftene i å etablere selve den norske bloggdelen før du satser på norsk medlemsinnhold og betalingsløsning her. Én ting ang. den norske: Jeg vet du er opptatt av godt språk, så jeg vil gjerne si fra om at det er ikke alltid den norske teksten klinger helt godt og oversettelsen skurrer litt i blant, litt svorsk. Men tusen takk for all kunnskap og glede, hageglede og livsglede, du sprer! Riktig god jul til deg og dine når den kommer!

 6. Eva says:

  Jeg synes dette ser veldig fint ut. Det er så mye informasjon på så mange kanaler, så jeg synes det ville være veldig fint med et medlemstilbud der jeg følger måned for måned dyrkingen, metodene og maten. Synes du er en fantastisk inspirasjon og følger deg veldig gjerne som medlem - i norge eller sverige. Kan ikke vi fra norge følge den nye svenske siden og være medlem der? Synes ikke det er et problem å lese svensk. Så hvis det er en mulig ville jeg kanskje like godt det???

 7. Kristin says:

  Grattis med ny site! Den ser veldig fin ut (har vært og sniktittet)
  Håper vi får sånn i Norge også, men vet som du sier ikke om tiden er moden her enda, jeg setter i alle fall STOR pris på din inspirasjon 🙂

 8. Marthe says:

  Jeg hadde absolutt benyttet meg av et sånt tilbud viss det hadde vært tilgjengelig!!?

 9. Kristin says:

  Den nye siden er kjempefin, og siden det går fint for oss å være medlemmer der er jo det helt supert i denne omgang. Nå er det bare å sette i gang med 2018-dyrking. Gleder meg 🙂

 10. Signe Marie says:

  Hei Sara,
  Jeg har med stor iver og engasjement fulgt med på det meste du har lagt ut siden du dukket opp på nettet hos meg en regntung sommerdag i 2016. Jeg hadde nesten gitt opp hagen vår, fikk liksom ikke så mye til. Men nå har vi fått oss drivhus, pallekarmer, fått tak i heste- og hønsemøkk. Gress, løv og til og med ugress blir behandlet som "gull" hos oss. I mai 2017 begynte vi å kompostere med Bokashi.
  Dette blir vår første sesong hvor vi skal drive frem grønsaker og blomster helt selv. Veldig spent.
  Jeg håper virkelig du også lager et medlemstilbud på din norske blogg - jeg kommer til å bli en av dine første og faste medlemmer!

  Det er én ting til ønsker jeg meg: det er at du får bøkene dine oversatt til norsk!
  Jeg har ganske store problemer med å lese svensk. Dersom bøkene kommer i norsk utgave vil de bli flittig brukt av meg og helt sikkert også av mange andre.

  Jeg krysser fingrende for at du kommer mine ønsker i møte:-)

 11. Anne Gro Grimstad says:

  Dette høres veldig spennende ut. Jeg er interessert i medlemskap i en norsk side. Håper den kommer! 🙂

 12. Hei
  Plutselig dukket det opp en blogger og YouTube filmer i mitt liv. Fantastisk mye inspirasjon å hente. Tusen takk!
  Flyttet i mitt lille hus i 2010. Da var det en bratt plen og en stubbe på tomten 😉
  Stubben får stå. Allt annet forandrer seg fra år til år. Lite start- veksthus i 2017. Prøver meg på Bokashi i vinter. Målet er en hage med oldemors stauder og historiske roser og mye mer mat.
  Deg må jeg følge og alle filmer er sett.
  Gledes....
  Mvh Ingun S

 13. Vigdis says:

  Jeg blir inspirert av deg.Har alltid ønsket meg hage, drivhus osv. Dette året skal jeg ha en "kolonihage" hos min datter. tenkte å begynne med noen pallekasser som allerede står der. Skal lære meg noen svenske hageord og bestille boken din.Lykke til med nye blogger/nettsteder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *