07. March 2017

Bondebønner kan sås tidlig

De lekre bondebønnene er veldig enkle å så og gir kraftige små planter som tåler å bli satt ut på friland eller i pallekarm tidlig. Her deler jeg gode tips til hvordan du kan så bondebønner tidlig og høste leeeenge.

I mars er det tid for meg å så bondebønner, eller hestebønner, eller kanskje du kjenner dem som favabønner. De kan sås mye tidligere enn andre bønner – og hvem vil vel gå glipp av den muligheten?


Bondebønner dyrker jeg først og fremst for å tilberede og spise med det samme jeg har høstet dem. Men jeg sparer også litt for å ha til vinteren – i fryser’n og tørket i spiskammeret.

Sår du flere ganger i løpet av sesongen og dyrker frem store fine planter, kan du høste mye bondebønner. Lenge.

Bondebønnene bruker litt tid på å modne, derfor er det bra å få dem ut på vokseplassen så tidlig som mulig. Det er lett gjort.

For å kunne høste lenge, pleier jeg å så nye bønner i det samme bedet som jeg setter ut for-sådde planter i. Hvis jeg gjentar dette, altså sår nye bønner innimellom de halvstore bondebønnene, noen uker senere, kan jeg høste bondebønner fra den samme vokseplassen i månedsvis.

Høste tidlig, og lenge

Det fine med bondebønner er at de overhodet ikke er så følsomme for kulde som andre bønner er. De gror villig med bare noen få plussgrader i jorden. Småplantene klarer dessuten en frostnatt eller to uten å bukke under, det er det beste av alt. Brekkbønner skades for eksempel mye lettere hvis de settes ut for tidlig; vekstutviklingen hemmes hvis  det kommer på en frostnatt. Bondebønner er takknemlige å dyrke nettopp av den grunn, synes jeg: man kan så og plante dem ut før mange andre grønnsaker krever oppmerksomheten og arbeidsinnsatsen lenger ut på vårparten.

Allerede i midten av mars sår jeg de første bondebønnene. Dype pluggbrett er supre å så i, eller dorullkjerner! Gode tips for å så frø i dorullkjerner. Begynn å spare kjerner! Jeg pleier å sette nysådde bondebønner ut i drivhustunnelen, kanskje med en ekstra fiberduk over hvis det er litt kjølig ennå. En måned senere er plantene lubne og fine og klare til å plantes ut.


Du kan også så bondebønner innendørs, men husk da at de vokser veldig fort og lett blir strantete i romtemperatur innendørs uten ekstrabelysning. Det holder kanskje å så frøene et par uker før de kan plantes ut om du sår de inne, eller vokser de for fort og blir uhåndterlige.

I dype plugg- eller spirebrett eller andre dype, små potter utvikler små bonebønneplanter kraftige rotsystemer. De vokser raskt, så det gjelder å så dem i passe tid før utplantering, slik at de ikke vokser seg så store at de mister vekstkraften i de små pluggene.

Når passer det å plante ut bondebønnene, da? Tja, det kommer jo helt an på vær og klima. Men du kan nesten regne med at det går an å plante ut bondebønner tidligere enn du tror. Jeg husker jeg plantet dem ut midt i april et år da våren var lang og kald til langt inn på forsommeren. Da var det mange som reagerte og sa Oi! og Nei, nei! og mente at det kunne da umulig gå. Men det gikk fint. Bondebønner tåler mye og har taklet alle tidlige vårnetter i kjøkkenhagen min uten problemer. Prøv, så får du se. Du kan naturligvis ikke plante dem ut i april hvis du bor langt nord eller i kalde soner i innlandet. Men kanskje du vil prøve å sette dem ut litt tidligere enn du pleier, i år?


Tett i tett

På frøposene anbefaler de å så bondebønner med ganske stor avstand mellom radene. Det gjør ikke jeg. Jeg setter ut planter med kanskje 10 cm avstand mellom hver, og gjerne bare 10–15 cm til neste rad. Det blir som en slags dobbelrad. Jeg synes at plantene gir hverandre bedre støtte etterhvert som de vokser når jeg gjør det slik, og skulle de trenge ekstra støtte, er det lettere å sette opp når de står på den måten, enn om de står spredt utover.

Et godt tips er altså å så frø i jorden samtidig som du setter ut småplanter. Da kan du høste av de for-sådde plantene først, og av plantene fra frøene du sår, litt senere. På den samme vokseplassen! Direktesådde småplanter er utsatt for fugler og småkryp, så jeg sår heller litt tettere enn jeg hadde tenkt, så får jeg beholde en del planter uansett. Noen sår faktisk flere bondebønner i hver grop, og synes det gir det beste resultatet. Så det er ikke noen stor risiko for at de utkonkurrerer hverandre.

Når bondebønnene har vokst seg store og kraftige, topper jeg dem. Jeg synes jeg får bedre resultat hvis jeg forhindrer plantene fra å ta av i høyden. Belgene i toppen utvikler seg uansett ikke så bra, og særlig ikke om bladlusa og maur begynner å samle seg der. (Og det gjør de gjerne.) Da er det mye bedre å kutte plantene når et knippe bondebønner har begynt å utvikle seg, då utvikler belgene seg raskere og planten krasjer ikke like lett i vinden og regnet.

Bondebønnenes blomster lukter helt vidunderlig, og er et av kjøkkenhagens aller vakreste duftsmykker. Særlig på sommerkveldene elsker jeg å sitte ved bondebønnene og nyte kjøkkenhagen min.

Jeg dyrker gjerne sortene “Witkiem” og “A Grano Violetto”, som er enkle å få tak i på nett. Den fiolette er en stor favoritt ettersom barna elsker å dyrke dem. Utvalget av bondebønner er kjempestort og spennende i utenlandske frøbutikker. Men det sparer jeg til småbarnslivet blir litt mindre hektisk.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *