06. June 2017

De beste betene er hvite

Hvitbete ble mine favorittbeter i fjor. Enkle og kjempegode. De vokste litt her og der i kjøkkenhagen – under aspargesen for eksempel. Beter er greie sånn.

Hvitbetene overrasket meg litt forrige sommer. De var så enkle, og ble så gode! Jeg for-sår alle beter i pluggbrett før jeg planter dem ut sent på våren. I fjor fikk de dessuten en runde gjødselvann i løpet av sommeren, ellers ingenting: ikke noe mer gjødsel og ikke noe vann! De aller fleste vokste takknemlig i selskap med aspargesen, eller sammen med mangold. Beter trenger ingen egen plass i vekstskiftet og kan derfor plantes ut der du måtte få plass. Plantene er dessuten omgjengelige i størrelse og enkle å passe inn rundt om kring: de skygger ikke for mye for naboene sine, men drukner ikke heller så lett i selskap med høye planter. Beter har altså ingen spesielle krav til gjødsling, de er tilpasningsdyktige typer.

I klippet nedenfor kan du se hvordan jeg gjør når jeg for-sår betene før utplanting (svensk tale):

Tidligere har jeg dyrket rødbeter, polkabeter og gulbeter. Men nå har vi virkelig fått smaken på hvitbeter hjemme hos oss.

Så hva smaker hvitbetene?

Jo, altså de smaker jo rødbete; men litt mildere. Kanskje litt søtere, eller var det bare innbilning? Det store poenget er jo nettopp at de er hvite, og derfor litt enklere å håndtere i matlagingen. De kan for eksempel stekes med i en pytt-i-panne uten at alt annet i pannen blir farget rødt. Eller blandes i en suppe. De som ikke er så glade i rødbeter, blir ikke forstyrret hverken av smaken eller fargen til hvitbeten, den er mer en grønnsak som bare … fins der … blant de andre i maten. Jeg elsker den!

Beter er lette å lagre

Bruk hele planten: De små, spede betebladene er kjempegode i salater, og de grovere kan strimles og brukes som spinat.

Jeg har ikke så mye erfaring med å lagre akkurat hvitbeten, men jeg antar at den er like lett å lagre som rødbeter, polkabeter og gulbeter?

Beter er utrolig enkle å vinterlagre, for eksempel i en bøtte med en avis over på en kald plass. Eller de kan lagres i en kasse/bakke med torv eller sand. Ett år lot jeg rett og slett betene bli stående i bakken under et lag med halm, og de var kjempenfine da jeg tok dem opp i en mildværsperiode. Pass forresten på å stappe noen i frysen: jeg pleier å forvelle dem kjapt i terninger før jeg fryser dem. Da er det veldig enkelt og raskt å ta dem opp og bruke i en salat eller steke dem i en pytt-i-panne. Fast food fra hagen midtvinters.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *