10. February 2017

Det store #spinatopproret

#spinatopproret er i gang. Eller spinatoppprøret, da. Bli med på en vinterutfordring i hagen – la oss gå ut og så spinat over hele vinterlandet. Nå!

På en forelesning jeg holdt for en tid tilbake ble det stilt spørsmålstegn ved mine vintersådder av spinat. – Det går jo ikke!, var hovedargumentet. – Det kan man ikke gjøre. – Det er jo snø! – Jorden er frossen. – Tenk i det minste på spinatens naturlige syklus.

Å dyrke mat er å være finurlig og finne bra løsninger på saker og ting. Jeg tenker ikke først og fremst på spinatens ve og vel når jeg sår den. Jeg dyrker spinat fordi jeg er sugen på spinat – og på å dyrke.

Er det noe jeg har lært meg de seneste årene, så er det at spinat er utrolig samarbeidsvillig. Det står kanskje i hagebøkene og på frøposene at spinat skal sås i april–juni, men jeg vet at spinaten blir finest hos meg når jeg sår den på vår-vinteren. Slik er det kanskje hos deg også?

La oss gå sammen og så tidlig spinat for å samle informasjon om sådd, vekst og avling. Er det vits i å så spinaten tidlig? Det hadde vært så moro å se eksempler fra hele landet, en lignende utfordring er på gang i Sverige, og jeg håper at lesere fra Danmark og Finland også blir med!

Slik blir du med på #spinatopproret

Så spinat så snart du kan, om du ikke allerede har gjort det, gjerne en hel frøpose i en pallekarm, eller en større plantekasse eller krukke.

Noter deg når du sådde, hvilken sort du har sådd, samt når den begynner å spire og når du høster din første spinat til våren.

Kommenter dette blogginnlegget så snart du har begynt å høste. Gjerne med bilde!

TIPS! Hvis du ikke har noen plass å så på ute, kan du enkelt fylle en bakke eller så-kar (med hull i bunnen) av noe slag med kjøpejord og så spinaten i dette. Stell spinatsådden ute eller i drivhus, med eller uten lokk eller fiberduk over

Spre #spinatopproret!

Vi vil ha med så mange som mulig – fra hele landet! Spre oppfordringen i kanalene dine: Facebook, blogg, Instagram eller lignende. Bruk hashtaggen #spinatopproret eller den svenske #spenatupproret. Lenk til dette blogginnlegget hvor det står beskrevet hvordan man deltar, slik får vi samlet all informasjonen på ett sted.

Er jorden bunnfrosset der du skal så?

Det gjør ingenting! Her ser du hvordan du kan så spinat på frossen jord:

Lykke til!

/Sara Bäckmo

8 responses to “Det store #spinatopproret”

 1. Vi er med! Har sådd sortene "Nores" (i murerbøtte på balkongen) og "Monnopa" (i bunnfrossen pallekarm) 12. februar. (Sådde også en del spinat ute i romjulen, ulike sorter.) Bilde postet på Instagram #spinatopproret

  • Espen Hernes says:

   Jeg har sådd Spinat Verdil sammen med en rekke typer plukksalat i drivhuset mitt i Trondheim i dag. Jorda i drivhuset har ikke hatt frost i vinter

   • Ida Kero says:

    Jag sådde spenat Verdil i krukor på balkongen (under fiberduk) 24.mars 2016. Det spirade runt 20.april och jag skördade första den riktiga skörden 12.maj. Fick börja toppa i slutet av maj då den stocklöpte; det var en väldigt varm majmånad förra året.

 2. Turid says:

  Sådde Monnopa i to frosne pallekarmer i dag, 16. februar.
  La over et tynt lag blomsterjord som jeg la frøene i og dekket dem med.
  Strødde snø over og la på lokkene til pallekarmene.

 3. Turid says:

  Nå kommer de opp, spinatspirene! Jeg sådde i pallekarmer med lokk, så varmen er tydeligvis god nok nå, til at det spirer. Bor på Lørenskog rett utenfor Oslo. 🙂

 4. Turid says:

  Nå kommer de opp, spinatspirene! Jeg sådde i pallekarmer med lokk, så varmen er tydeligvis god nok nå, til at det spirer. Bor på Lørenskog rett utenfor Oslo. 🙂

 5. Nina says:

  Hei!
  Jeg har sådd spinat over flere omganger i hele sommer, men de vokser fryktelig sein og blir noe stusselige greier.
  Jeg sår I store murer kar fra biltema hull i bunn og lecakuler før god jord fra hagesenter. Hva kan jeg gjøre galt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *