16. April 2020

Dette sår jeg i april

Her er oversikten over alt jeg har tenkt til å så i april! Mye går igjen fra tidligere måneder, og noe nytt kommer til.

April er stas! Men selv om det er en måned med store muligheter, kan den også være lumsk. Temperaturen ute her jeg bor kan være fin for både det ene og det andre i april; men den kan også ligge rundt null i lang tid, og nettene kan være så kalde at jorden fryser i det øverste laget. Det gjør at jeg er litt forsiktig med det som kan sås rett i jorden. I stedet foretrekker jeg å forså på mer beskyttede vekstplasser, for å plante ut småplanter siden.

For eksempel for-sår jeg gjerne beter, mangold, bønner og mais i april, for å kunne plante ut på friland siden. Vil jeg ha tidlig løk, legger jeg heller setteløken på jord en beskyttet plass enn å sette den for tidlig i kald jord. Mange grønnsaker lokkes til å gå i stokk/blomst dersom de opplever for sterke temperatursvingninger, deriblant beter og løk, og for å minimere risikoen for at det skal skje, for-sår jeg dem i drivhustunnelden i april.

Slik planlegger jeg å så i april:

Inne, for å plante ut på friland:
Løk (sølvløk, sjalottløk, rød løk)
Tomat
Salat
Setteløk på jord

Inne for utplanting i drivhustunnel:
Squash
Bailikum
Salat
Brekkbønner

I drivhustunnel for utplanting på friland:
Mangold
Nyzealandsk spinat
Hageportulakk
Beter
Sen hvitkål
Sen savoykål
Sen rødkål
Sommerblomster
Spinat
Mainepe
Salatløk
Margerter
Sukkererter
Settepotet

I kaldbenk ute:
Sommergulrot
Vintergulrot
Pipeløk
Mainepe
Bondebønner
Flytter jordskokk
Sommerblomster

I varmbenken i drivhustunnelen:
Evt. bladgrønt og reddiker om det blir plass

Venter med agurker, mais og bønner

Det tror jeg var det meste. Mange av grønnsakene sår jeg flere ulike sorter av, og kanskje rekker jeg å så noen av dem flere ganger i april. Jeg sår som alltid lite, men ofte.

Grunnen til at jeg enda ikke har sådd agurkvekster, mais og bønner, er at de blir best om jeg venter til mai. Tidlig sådde agurkvekster blir store og uhåndterlige planter, som krever mye plass, mye jord, oppbinding og vanning. Og når de til slutt skal settes ut, tåler de ofte ikke miljøforandringen så godt. Selv om de herdes og får sjansen til å venne seg til utelivet. Senere blir det enklere.

Maisen er så kresen at den ofte dør bare av å bli plantet om overhodet, fra en krukke til en annen. Da er det mye bedre å forså den senere, slik at den kan settes rett ut som ganske liten plante, eller til og med sås direkte i jorden ute, under fiberduk. Bønner råtner lett hvis de står i for kald jord og de rammes hardt dersom det skulle komme en frostnatt (unntaket er bondebønner: de kan du så tidlig).

Les også
Så løken tett
Flytt jordskokkene hver vår
Tre enkle måter å så reddiker på

I klippet under kan du se hvordan det gjerne ser ut i kjøkkenhagen min i april. Med mange små vekstplasser her og der, hvor det allerede spirer og gror.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *