14. March 2017

Dyrk mat på ugresset

Å planlegge og bygge nye bed og vekstplasser er moro! Tidlig på våren pågår planleggingen for fullt: hvor kan jeg utvide i år? En favoritt hos meg er å bygge nye vekstplasser på ugress fra hagen. Vips, så ble ugresset en ressurs! 

Det er mye å glede seg til for den som har kjøkkenhage. Men så er det også noen ting jeg ikke ser så frem i mot å håndtere: brunsneglene for eksempel (mer om dem siden), og ugresset. Jeg dyrker med jorddekke i kjøkkenhagen min, da blir det ikke mye ugress der hvor jeg har dekket til. Men hagen min er stor (450 kvm) og jeg har fire barn, jobb og liten tid, så noe blir det. Dessuten har jeg mye avskjær og planterester i løpet av en sesong, som også må håndteres. Alt dette bygger jeg nye vekstplasser av, sammen med ugresset.


Tenk at det går an: å forvandle ugress til jord, og dyrke mat mens det pågår! I videoklippet under viser jeg hvordan jeg gjør det. Klippet har svensk tale og er tatt opp en sensommerdag:

Ugress som ikke kan brukes?

Hvis det er noe av ugresset jeg mistenker at kan komme til å invadere jorden på den nye vekstplassen, tørker jeg det godt i solen før jeg bruker det. For eksempel tørker jeg ulke typer sneller, kvikkrot, bringebærrøtter, jordskokk og potetrester. Blader eller ris, av potet og tomat for eksempel, som er blitt rammet tørråte, bruker jeg aldri!


Her er et bra tips til deg som vi forsøke å ha litt is i magen når du ser ugresset begynner å vokse der du skal plante eller så: rak bort det øverste laget med jord og legg jorden i bøtter eller sekker, dekk jorden med aviser for å kvele ugressveksten, og spa jorden tilbake igjen. Sånn! Nå kan du dyrke i vei.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

2 responses to “Dyrk mat på ugresset”

  1. Hei, det er en fantastisk tipp. Det skal jeg prøve i år. ?????

  2. Anonymous says:

    Jeg tørker u gresset på eit Berg i Hagen.Når det er sol blir det for vissen og til jord etter noen dager

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *