17. May 2017

Egendyrkede meloner

Mmmmelon! I fjor kunne vi ikke få nok av alle de kjempegode gode melonene som vi dyrket selv hjemme. I år har jeg gått all-in: vi kommer til å kunne bade i søte, saftige meloner denne sommeren.

Tenk å kunne fråtse i solvarme egendyrkede meloner! Eller ha dem som basis i en frisk, kald smoothie en varm sommerdag. Meloner har liksom noe eksotisk over seg, selv om man egentlig har dyrket dem lenge på våre breddegrader. Det er lett å forstå hvorfor: smaken av melon sender definitivt tankene avsted til andre deler av kloden.

I år dyrker jeg en rekke ulike sorter og nesten femti planter til sammen. Jeg regner med å få minst én  melon per plante. Med fire barn og kompiser som har sommerferie kommer det ikke til å bli noen kunst å få spist dem opp!

Melonfrø ligner på frøene til ander agurkvekster: de er store og flate. Jeg pleier å sette dem på høykant i jorden slik at vannet renner av i stedet for å samle seg oppå frøet. Da kan frøet råtne.

Melonplanter vokser raskt

Agurkvekster, som agurker, gresskar, squash – og altså meloner, sår jeg bare noen få uker før de skal plantes ut på vekstplassen sin. Sår jeg dem for tidlig, må jeg styre med unødvendig mange omplantinger til større potter. Plantene vokser superfort, og de kan rett og slett miste farten om de blir stående i potte for lenge.

Årets frø gikk i jorden 1. mai og spirte 3. eller 4. mai – i passe fuktig jord på gulvvarmen på badet. Agurkvekster må ha varm jord for å spire. Da de fleste frøene hadde begynt å spire, plasserte jeg hele brettet i en plastasse med hull. Kassen bar jeg ut i drivhustunnelen på dagtid og inn på gulvvarmen igjen på natten.

De fleste melonene har jeg sådd i slike dype pluggbrett.

Doble rader

Melonene i pluggbrettet skal få vokse i drivhustunnelen i sommer. Jeg regner med å kunne sette dem ut om et par uker, eller i alle fall innen de har vokst ut av pluggbrettet. Plantene setter jeg i to rader i bedene, med 40 cm mellom hver plante. Mellom radene dyrker jeg aubergine, paprika, salat eller noe annet. Melonplatene kommer til å bli ledet til å vokse oppover, ikke slynge seg utover langs bakken. Da ville de ta altfor mye plass.

Melonene krever litt stell etter at de er plantet ut: jeg beskjærer agurkvekstene mine omsorgsfullt for å kunne høste mest mulig fra dem. Hvordan jeg beskjærer gresskar og meloner, kommer jeg snart tilbake til i et eget blogginnlegg. Jeg pleier imidlertid ikke pollinere plantene med pensel, det er plenty av insekter i drivhustunnelen, som kan gjøre den jobben.

Slik ser det lille agurkhuset mitt ut: en plastkasse hvor jeg har boret hull i bunnen og langs kanten oppe, for lufting og for å slippe ut kondens.

Årets melonsorter

Her er oversikten over melonene jeg dyrker i 2017:

 • Cantaloupemelon “Minnesota Midget”
 • Nettmelon “Herma”
 • Nettmelon “Sweet Granite”
 • Vannmelon “Yellow Cutie” F1
 • Vannmelon “Sugar baby”
 • Vannmelon “Janosik”
 • Honningmelon “Honey Dew” F1
 • Mangomelon “Queen Anne’s pocket melon”
 • “Emir” F1
 • “Charentais”
 • “Jenny Lind”

Målet er å kunne høste saftige spiseklare meloner gjennom flere uker i sommer: de ulike sortene modner til forskjellig tid.

Skulle det bli veldig mye spiseklar melon på en gang  i sommer, går det fint å fryse melon! Jeg foretrekker å fryse dem i biter for å ha til smoothies siden: det er bare å dele dem opp, legge bitene på bakepapir og sette i frysen. Og så hente dem ut og mikse med gode bær en varm sommerdag. Perfekt!

/Sara Bäckmo

4 responses to “Egendyrkede meloner”

 1. Anonymous says:

  Tusen takk! Mine squash er klar for å komme ut i jorden, og nå skal jeg plante gresskarfrødirekte på Friland, og prøve din melonoppskrift. Tusen takk!

 2. Turidblix@ yahoo.no says:

  Takk for melonrådene. Jeg sendte et svar, men glemte å oppgi mailadresse. Sorry! Jeg er ikke noen anonym type, nemlig. Vennlig hilsen Turid Blix, Strømmen, Norge

 3. Wenke Moe says:

  Kan jeg plante stilken litt dypere ved omplanting (melon)?
  Takk for all kunnskap du deler?

Leave a Reply

Your email address will not be published.