10. April 2020

Eksperiment: Å så blåbær

Et blåbær inneholder mange små frø, hvert med potensiale til å bli en ny blåbærbuske. Ja, hvis de vil gro, da. Har du prøvd å så blåbær?

En hand med handske håller en näve torkade blåbär.

Bærene falt fra buskene i høst, og har vært ute hele vinteren.

 

I hagen min har jeg mange blåbærbusker. De er helt fantastiske og leverer god avling når buskene er etablerte og har vokst seg sterke.

Den som vil ha blåbær i hagen kjøper vanligvis ferdige planter, det har jeg også gjort. Jeg har i flere år prøvd å ta stiklinger fra blåbærbuskene og i fjor ble resultatet helt ok. Nå spirer ca. tretti nye planter i tunneldrivhuset fra fjorårets eksperiment.

Jeg har sett flere videoer på YouTube om folk som har sådd blåbær fra frø. Det har vært med hjelp av ulike kuldebehandlinger og frøbehandlinger, blant annet er det vanlig å kjøre ferske bær i en blender for å få ut selve frøene og deretter fryse dem for å påskynde spiringen (stratifisering).

For noen dager siden fikk jeg en årsak til fundere på om jeg skulle prøve å så blåbær selv. Jeg fant nemlig en hel haug med blåbær under en av buskene, blåbær som har falt til bakken og som har ligget og skrumpet inn hele vinteren. Når jeg deler på et bær, er det lett å se frøene.

 

En närbild på kruka med skrumpna bruna blåbär på brun torv.

Jeg har nettopp lagt de skrumpete bærene rett på torven og håper at de vil gro.

 

Jeg har gjort det veldig enkelt for meg, og rett og slett krafset sammen en knyttneve med gamle blåbær. Blåbær vil ha kulde for å gro, og jeg tror at de ha fått nok av akkurat dét i løpet av vinteren, og at de nå er klare for en potte.

Blåbær liker å vokse i torv, derfor har jeg har fylt pottene med ugjødslet torv og strødd ut bærene i dem. I ettertid slo det meg at jeg kanskje burde ha delt bærene og pillet ut frøene, så jeg skal stelle i stand en ny potte. Hvis frøene vil gro, skal jeg sammenligne og se hvilken metode som fungerte best.

 

 

Ett emaljfat med tre plastkrukor med torv på.

Nå har jeg sådd blåbær i tre potter. Det blir spennende å se hvordan, og om, de vil gro.

 

Jeg har tenkt å ha pottene i tunneldrivhuset. For det første fordi jeg er god til å vanne der, og det er en ganske liten risiko for at pottene skal tørke ut. Noe sier meg at det er ganske viktig at det er ordentlig fuktig i jorden hvis bærene skal råtne slik at frøene kan vokse. Vi får se.

Det er spennende å så noe nytt! Jeg har aldri støtt på blåbærfrø i frøbutikkerne, og finner ingenting skrevet om det på svensk heller. Tenk hvis det funker!

Sjekk ut videoene mine på YouTube om hvordan jeg har tatt blåbærstiklinger hvis du er nysgjerrig. Eksperimentene fungerte best med urteaktige stiklinger, dvs. nye, myke skudd, som ble tatt om våren. Det er altså tid å ta stiklinger nå, hvis du vil prøve.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *