02. January 2018

Favorittgrønnsaker 2017

2017 ble et bra år i kjøkkenhagen. Vi har hatt mengder av grønnsaker på matbordet, og det har gitt så mye glede å høste og spise alt sammen. Her er noen favorittgrønnsaker fra året som gikk.

Så var enda et år i kjøkkenhagen over. Enda et år med baby-fortegn, og når jeg ser meg tilbake er det definitivt det  som har preget arbeidet i kjøkkenhahegn aller mest dette året. Lite tid, alltid sammen med barn, mange begrensninger, en del frustrasjon, mange drømmer, praktisk fremfor estetisk, mye glede, mye mat og mye lengsel etter kjøkkenhagen. Mer tid i kjøkkenhagen.

Jeg har ikke hatt permisjon med minstemann. Jeg har jobbet deltid slik jeg pleier, og vært hjemme med barna resten av tiden. Når ikke jeg jobber, er det Philips tur til å jobbe, så dagene består mest av barn og jobb. Tid i kjøkkenhagen har jeg stjålet meg til innimellom og det har ikke latt seg gjøre å få så mye tid til hagearbeid som før. Det er nok det jeg kommer til å huske aller best fra dette året: hvordan jeg IKKE hadde tid til å dyrke.

Likevel har jeg klart å dyrke frem utrolig mye mat. Hvordan gikk det til? Vi har riktignok ikke hatt like mange ulike sorter av alle grønnsakene som før, og alt har ikke vært spiseklart til akkurat rett tid med nye grønnsaker på gang i like perfekt rekkefølge som før. Men herregud som vi har spist! Når tiden har blitt knapp, har jeg virkelig satset på å dyrke litt for mye av alt, slik at det alltid finnes overskudd av noe, som kan dekke opp for det som ikke ble så bra. Verdens beste metode.

Nå har jeg tatt en titt tilbake på bildene fra året som gikk. Nedenfor sammenfatter jeg det jeg synes ble ekstra bra i det travle og morsomme året 2017.

Kål! Så mye god kål! Jeg er veldig god til å dyrke kål, og vi har kål å høste hele året igjennom. På bildet ser du savoykålen “Vorbote 3”, en superbra sort om du vil ha spiseklar kål tidlig, tidlig. Allerede i april begynner jeg å plukke de ytterste bladene, og i mai høster  jeg de første kålhodene. I drivhustunnel. 2017 ble et virkelig godt kål-år.

Jeg har mistet tall på hvor mange kilo erter vi høstet i 2017. Det er en så fin allround-grønnsak året rundt! Mens ertene vokste bra dette året, ble det et magert bønne-år.

Dette er en mini-broccoli som heter “Baby Matsuri”, men i drivhustunnelen tidlig i 2017 var den alt annet enn mini! Kompakt og fin, og vidunderlig lekker. Jeg prøvde mange nye sorter broccoli denne sesongen, og har høstet kilovis. I tillegg til “Baby Matsuri” ble “Apollo” en ny favoritt.

2017 var ogre et kanonbra år for aubergine. Jeg dyrket flere ulike sorter i drivhustunnel, og fikk mange kilo spiseklar aubergine. Faktisk ble det så mye at jeg måtte lage ovnsbakte sauser som kunne fryses inn for å klare å håndtere alt sammen. Hvilken luksus å ha egendyrket aubergine!

Sorry, men det må bli mer kål. Øverst på listen over grønnsaker jeg skal dyrke mer av kommende sesong, står ulike små sorter at pak choi. På bildet ser du sorten “Green Fortune”; den knyter små, fine hoder. Jeg har bestilt flere typer mini-pakchoi fra utenlandske frøselskaper. De er voksenfavoritter hos oss, og perfekte å dyrke både tidlig og sent på året.

Blant flere ander bladgrønnsaker som ble suksesser i 2017 finnes også hageportulakk. Jeg mislyktes totalt med de første frøene jeg sådde, men ble reddet av alt som hadde selvsådd seg i hagen året før.

Riktignok var 2017 et utrolig tregt år for varmeelskende grønnsaker. Men min faste metode – å alltid dyrke litt mer enn  jeg behøver – ga full uttelling på maisen. Cirka 100 maisplanter ga omkring 70 kolber, så vi har lekker mais så det holder.

Hvor mye kål kan vi egentlig spise? My god – kinakål, så godt! Vi druknet nesten i kinakål våren 2017. Jeg dyrket store mengder i en av drivhustunnelene. Vi bruker den stekt, eller fersk i salater. Og vi KAN ikke få nok.

Etter en seig start gjennom en uvanlig tørr vår (som gjorde at frøene spirte utrolig dårlig), ble det likevel et veldig bra gulrot-år til slutt. Vintergulrøttene er kjempestore – jeg dyrker dem med bokashikompost – og veldig gode.

Jeg dyrker mye bladgrønnsaker: de er enkle å dyrke og enkle å bruke i matlagingen. “Cegolaine” er en av mine favorittsorter, den kan både stekes og spises fersk.

Jeg har funnet en metode for å overvintre spinat som fungerer veldig bra her jeg bor. Denne vinteren har jeg økt mengden spinat som står til overvintring, til det maksimale.

Dette er den tørråte/brunråte-resistente tomatsorten “Crimson Crush” som jeg forsøkte for første gang i 2017. Det ble massevis av tomater på friland, og det meste har jeg fryst ned. Selv om 2017-sesongen ikke var den beste for frilandstomater, er jeg godt fornøyd med resultatet.

Alt godt for sesongen 2018!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *