20. August 2017

Flytt spinat på senhøsten

Sår du spinat på friland i august/september, kan du flytte plantene til en kaldbenk eller drivhus på senhøsten – og overvintre dem der. Slik får du egendyrket spinat i mars.

Det enkleste trikset for den som vil prøve vinterdyrking (og få tidlig, tidlig spinat til våren) er å flytte etablerte planter til en beskyttet overvintringsplass i oktober/november. Rett før frosten setter inn for alvor. Spinat som sås i august/ september vil ofte være sterke og friske planter på senhøsten, men lyset blir til slutt så dårlig at de slutter å vokse. Da er det kjempesmart å ta vare på dem til våren.

Senhøstens spinatplanter på friland har fortsatt massevis av potensial, men dagslyset blir for dårlig til at det kan tas ut i november. Da er det bedre å overvintre plantene og nyte fersk spinat i mars!

Slik gjør du

  1. Gjør i stand en beskyttet vekstplass for eksempel i drivhus/ drivhustunnel eller i kaldbenk/ pallekarmer med lokk.
  2. Gjødsle gjerne litt gjennom å grave ned planterester/organisk materiale eller kompost/gjødsel i jorden. Spinat liker næringsrik jord.
  3. Grav opp spinatplanter fra friland.
  4. Klipp av de største bladene på plantene slik at plantene ikke har så mye bladmasse å ta hånd om etter flyttingen.
  5. Plante spinatplantene på den nye, beskyttede vekstplassen. Vann forsiktig i hvert enkelt hull til spinatplantene, heller enn å vanne hele jordflaten.
  6. Dekk vekstplassen med fiberduk og lokk og la plantene overvintre.

Knip bort de største bladene, slik at planten ikke har så mye bladmasse å ta seg av i vinter. Det gjør det lettere for den å overvintre.

Små spinatplanter har fått nye plass i drivhustunnelen en dag tidlig i november. Her overvintrer den og begynner å vokse igjen neste vår.

Spinat tåler mye kulde og det pleier å fungere fin-fint å overvintre den på denne måten. Så fort lyset er tilstrekkelig igjen til våren (som regel i midten av februar her jeg bor) begynner plantene å vokse. Da har de dessuten blitt vant med temperatursvingningene mellom natt og dag og tilpasset seg: de vokser fint selv om det er kaldt på natten og kan bli ganske varmt på dagen.

Det er ubetalelig herlig å kunne plukke sin egen spinat til salaten eller skiva allerede i mars. Og så enkelt! Grip muligheten: så spinat i august/september, og flytt de etablerte plantene på senhøsten.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *