12. October 2017

Giga-gulrot på bokashi

Gulrot med bokashi-kompost. De ser nesten uvirkelige ut, og mange vil tenke at gulrøttene er helt uspiselige når de er så store. Tro meg: det er de IKKE.

Jeg leste en gang for mange år siden at gulrot ikke vokser så bra i jord som er gjødslet med hestegjødsel. Jeg vet ikke hvorfor akkurat den opplysningen festet seg så godt hos meg, jeg har jo uansett ikke tilgang på hestemøkk og bruker ikke hestegjødsel i kjøkkenhagen (bortsett fra til varmbenk). Grunnen til at gulrøtter og hestegjødsel skulle være en dårlig kombinasjon, husker jeg ikke lenger. Dette var helt i oppstarten av kjøkkenhagen min da jeg forsøkte å finne ut av hva jeg skulle gjødsle med hvor.

Da jeg skulle begynne å utforske gjødsling av gulrøtter i praksis, startet jeg med å grave ned bokashi-kompost på de vekstplassene hvor jeg skulle dyrke vintergulrøtter. Det var den gjødselen jeg hadde i tillegg til jorddekke. Vintergulrøtter er gulrotsorter som tåler mye, vokser langsomt og kan stå lenge i kald jord uten å bli dårlige. Resultatet av bokashigjødslingen ble kjempestore gulrøtter, som også var kjempegode! Så jeg har bare fortsatt å gjødsle med bokashi.

MER OM BOKASHI
Bokashi-kompost på video: slik gjør du
Å dyrke med bokashi-kompost
Bokashi-kompost på vinteren

Treg start

Årets vintergulrøtter vokser i jord hvor jeg gravde ned bokashi-kompost i våres, rett før jeg sådde dem. Frøene sådde jeg i april, og de grodde både dårlig og ujevnt i den tørre våren vi hadde her jeg bor. Men det er glemt nå. De frodige gulrotbedene står stappfulle av enorme rotfrukter, og det kjennes herlig å vite at vi har så det klarer seg gjennom vinteren.

LES OGSÅ
Vinterlagring av gulrot

Gulrot ser kanskje ikke så spennende ut i kjøkkenhagen. Det er bare grønt. Men under det grønne riset vokser skattene.

Vi høster gulrøtter som er 30cm lange og veldig kraftige. Her sammenlignet med en noe forvokst voks-snittebønne.

Er grønn gulrot farlig?

Gulrøttene på bildet er grønne i toppen, det kan minne om grønne poteter – som er farlig å spise. Det grønne på potet kommer av et stoff som heter solanin, som er giftig. Jeg spurte det svenske mattilsynet (Livsmedelsverket) for å være sikker. De svarer: “Nei, det er ikke farlig å spise gulrøtter som er grønne. Det utvikles ikke solanin i gulrot. Solanin er giften som finnes i grønne eller skadede poteter. Grønnfargen på gulrot er bare klorofyll som dannes i sollyset.”

Så fint!

Store og gode

De digre gulrøttene er kjempegode og veldig fine i konsistensen, tross størrelsen. Ikke trenete i det hele tatt. På vinteren spiser vi mye revet gulrot hos oss, men vi liker også godt å skive de store gulrøttene tynt, tynt. Skivene legger vi på en tallerken med litt rapsolje og urtesalt på. Vanskeligere behøver det ikke å være. Det blir kjempegodt! Det er vel unødvendig å påpeke: men det er ikke mange gulrøttene av denne størrelsen vi behøver å høste hver dag for å dekke behovet;-)

/Sara Bäckmo

4 responses to “Giga-gulrot på bokashi”

  1. Beate says:

    Kjempefine. Hva heter sorten?

  2. Tove says:

    Inspirerende lesning, Sara! Du er helt rå med grønnsaksdyrking!! Takk til deg som deler så mye kunnskap og erfaring! Ha en fantastisk dag!

  3. NÅ må jeg bare sette igang med Bokashi!
    Grønnsaken blir av en helt annen dimensjon med denne gjødsel-bomben:)

  4. Bruker du det samme på sommer-gulrøttene også?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *