03. September 2017

Grønnsaker å så i september

Riktignok synger sesongen på siste verset, men jeg vet om mange grønnsaker som pleier å gi mye godt å hente inn fra kjøkkenhagen både på høsten, vinteren og tidlig til våren dersom jeg sår dem nå i september.

Jeg tipper at vi som bor sør i Norden hare bedre forutsetninger for å fortsette å så og høste grønnsaker utover høsten enn om du bor langt nord. September og oktober er ofte milde og faktisk helt perfekte for mange bladgrønnsaker. Jeg fortsetter uansett å så og tenker at det er lite å tape, selv om noe av det jeg sår nå skulle bli ødelagt dersom høsten blir kaldere enn jeg håper på.

Det er ganske kort tid igjen før dagslyset blir så dårlig at grønnsaker slutter å vokse. Da gjelder det å så slik at småplantene når dit jeg vil ha dem før lyset forsvinner. Jeg har ulike mål for de forskjellige vekstene jeg sår på høsten. Noe skal ikke spises nå på høsten, men bare bli så store at de kan overvintre. Andre grønnsaker planlegger jeg å kunne spise senere på høsten eller på vinteren og tidlig vår.

Det jeg sår nå for å kunne spise senere i høst, skal ikke lagres. Så det gjelder å så akkurat så mye som vi spiser opp. Plantene blir ikke store nå, så jeg kan gjerne bredså frøene ganske tett utover jorden på voksestedet. Tett-i-tett vokser bladgrønnsakene frem, og så høster jeg dem ved klippe av småblader til skiver og salater.

I september sår jeg

På friland
Reddiker
Ruccola
Vintersalat/feldsalat
Spinat
Salat
Erteskudd

Forsår for utplanting på friland
Reddiker

I drivhustunnel
Spinat
Salat
Vintersalat
Vinterportulakk
Hvitløk (for å spise det grønne)
Erteskudd
Kålblad (for å spise småblader i salater)

Forsår for utplanting i drivhustunnel
Salat
Vintersalat

Jeg elsker å se spirer titte frem på denne tiden av året. Når dagene blir kortere, kjennes det som om livet tar en ekstra svingom når jeg går ut i drivhustunnelen og ser hvordan det vokser frem en herlig blanding av spiselige vekster. Og på friland vokser det også fortsatt. Det er ikke bare en sommersyssel å dyrke grønnsaker. Med enkle midler kan veldig mange av oss dyrke året rundt.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

2 responses to “Grønnsaker å så i september”

  1. Mette Hagthorn says:

    Hei. Spennende å følge denne siden. Mandelpotet med groer i kjøleskapet, kan jeg dyrke disse inne i vinter?
    Mvh Mette Hagthorn.

  2. Rosa says:

    Hei. Jeg har ett lite skoleprosjekt som handler om kjøkkenhage. Det hadde vært veldig fint om du har noen minutter til å svare på undersøkelsen min det er bare å følge linken: https://www.onlineundersokelse.com/s/29359fc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *