02. November 2017

Grønnsaker du kan så i november

Det går an å så grønnsaker hele året – er ikke det fantastisk! Om bare plussgradene gir seg nå, så plukker jeg frem frøposene og springer ut!

Javel, så ble det november. Grått. Vått. Gjørmete. I Småland, hvor jeg bor, er det ikke blitt vinter ennå. Men den er nok på vei, og jeg teller dagene! Jeg kan ikke begynne for fult på det jeg kaller høst- og vintersådd før kulda kommer. Hvis jeg vintersår grønnsaker eller sommerblomster for tidlig, risikerer jeg at frøene begynner å spire og da kan småplantene lett bli ødelagt når den virkelige vinterkulda setter inn. Jeg må vente på den før jeg kan så.

Mange synes det er vanskelig å skulle så grønnsaker sent på høsten og på vinteren. Jeg får ofte spørsmål om hvor kaldt det blir hos meg på vinteren, og jeg forstår at mange tviler på om det virkelig kan funke å så nå – eller midt på kaldeste vinteren – uten at frøene blir ødelagt. Det gjør det. Vi får gjerne ned mot 30 minusgrader i perioder på vinteren her hos oss. Jeg skal snart skrive mer detaljert om det å så på vinteren, men først vil jeg fortelle hva jeg har tenkt til å så i november. Når det blir kaldt nok.

Ute (når det er blitt vinterkaldt, eller rett før det blir det)
Sommergulrot
Salat
Pastinakk
Svartrot
Havrerot
Persille
Dill
Spinat
Hvitløk (setteløk)

I vinduskarmen under vekstlys
Erteskudd
Mikroblad
Salat
Pottetomat
Hageportulakk

Det finnes mange ulike grønnsaker som er mulig å så på vinteren. Men dette er hva jeg har på planen for november – altså om det blir kaldt nok. Fortsetter mildværet, venter jeg.

Gulrøttene på bildet sådde jeg i desember i fjor:-)

/Sara Bäckmo

4 responses to “Grønnsaker du kan så i november”

 1. Så herligt!
  Jeg har igjen frø, og dette vil jeg prøve.Bor i SørNorge sone 2-(3).
  Spennende å prøve dette for første gang:)
  Jeg sådde gulrot i plastpotter, som du fortalt om tidligere, og nå i oktober/november høster jeg små gormet-gulrøtter...happy:)

 2. Siri Mette says:

  Følger med... har pallerkarmer... kan jeg så gulerøtter så de blir klare til våren ??

 3. Anne Marie says:

  Jeg ser du skriver at dere gjerne får minus 30 grader om vinteren. Det gjør ikke vi her jeg bor, derimot kan det regne hele vinteren og temperaturen kan svinge mellom minus 10 grader (sjelden!) og pluss 12 grader. Det vanligste er nok fra 0-10 grader. Gjelder sårådene dine for november også hos oss, eller vil frøene begynne å spire for tidlig i mildt og vått vintervær?

 4. Anonymous says:

  Jeg bor i Midt-Norge .Hvilke resultater kan jeg forvente av høst og vinterdyrking?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *