07. June 2018

Hva er en pallekarm for noe?

Jeg mottok et spørsmål fra en leser som lurte på hva pallekarmer er for noe og hvordan de brukes. Pallekarmer har blitt vanlige i våre svenske, men også norske, hager for å skape en enkel kjøkkenhage ganske raskt. Her forteller jeg deg mer.

Dubbla pallkragar som står på en lastpall ute i trädgården.

Slik ser en pallekarm ut, montert på en palle.

 

Å bygge en liten grønnsakhage med pallekarmer kan være den enkleste måten av alle å starte en kjøkkenhage på. Det er ikke mye mer enn paller og litt jord som trengs for å komme i gang. For de som er helt nye med hage og dyrking, eller bor i et land der pallekarmer ikke brukes så flittig som her - nå er det på tide å bli kjent med disse fine trekassene!

 

En lastpall med två ihopvikta pallkragar och en katt ovanpå.

Pallekarmer er utrolig nyttige fordi de kan lagres sammenfoldet i en haug når de ikke er i bruk. Jeg har alltid noen liggende til ulike kortsiktige prosjekter.

 

Pallekarmer vanlig i hagen

I nesten alle svenske hager hvor det blir dyrket grønnsaker er pallekarmer en del av kjøkkenhagen. En del bygger til og med hele kjøkkenhagen med disse trerammene, plassert i forskjellige formasjoner som passer best for akkurat den hagen. For mange av oss er pallekarmer mer kjent som en slags plantekasse enn emballasjen den egentlig er.

En pallekarm er en stablebar ramme av tre, med et enkelt hengsel på hjørnene, som kan plasseres over en palle, og danner dermed en boks for lasting av gods for transport. Rammene, eller karmene, kan enkelt stables oppå hverandre, og tilpasser dermed høyden til det som skal transporteres. Da jeg var liten, hadde pappa en båtbyggerbedrift, og jeg husker for eksempel at deler til båtmotorer kunne transporteres med fraktfergen hjem til vår egen havn, lastet på paller med karmer rundt. Pallene er utformet slik at en gaffeltruck lett kan transportere pallen fra ett sted til et annet, og med pallekarmer rundt er det ingen fare for at lasten glir rundt. Det finnes også spesielle trelokk som passer til pallekarmene.

 

Detaljbild på hur pallkragen satts över en lastpall.

Pallekarmen er designet for å settes over hjørnene på en palle.

 

Hvor kan man kjøpe pallekarmer?

For de som vil ha mange paller, er det letteste å henvende seg til en produsent og kjøpe direkte fra dem. Noen produsenter selger kun til bedriftskunder, men de jeg har vært i kontakt med har klart å gjøre unntak og selger til privatpersoner, siden det er så vanlig å dyrke i pallekarmer nå. Google etter "pallekarm produsent" eller lignende, så vil du finne hva slags selskap du skal leter etter.

Det finnes også pallekarmer til salgs i mange hagebutikker.

Pallekarmer finnes i forskjellige størrelser. Den vanlige standardstørrelsen er 80 cm x 120 cm og de er 20 cm høye. De finnes også i andre størrelser, både mindre og større, men de kan være litt vanskeligere å få tak i. I svenske hagebutikker selges pallekarmer der treet er 16 mm tykt, noe som er litt tynnere enn karmene som brukes som emballasje til transport, de er 19 mm tykke. Mitt tips er å prøve å finne de kraftigere pallekarmene for hageprosjekter.

 

 

Er pallekarmer impregnerte?

Hos hagedyrkere snakkes det mye om at pallekarmer er impregnerte for å klare transporter og ulike krav for både eksport og import. Jeg ringte Konrad som jobber hos et stort firma som leverer paller og pallekarmer til bedrifter. Han forteller at pallekarmene er uimpregnerte som standard. Derimot er de varmebehandlet, dette gjøres ved å sende pallene inn i et stort varmekammer for å få bort skadeinsekter som kan leve i treet. Dette er noe som må gjøres for at treet skal få sendes utenfor EU. Det påvirker imidlertid ikke planter som senere vokser i pallekarmen.

 

 

En lastpall med pallkragar på fotograferad ovanifrån.

Pallekarmer som er kjøpt direkte fra produsenten er laget av kraftigere tre. Min erfaring er at de holder i ca. syv år når de brukes som plantekasser.

 

En lastpall med två monterade pallkragar ovanpå.

Med pallekarmer stablet på hverandre, kan du bygge opp kassen til ønsket høyde. Ved transport blir hele lastepallen flyttet med en gaffeltruck under pallen. Det finnes også lokk som man kan kjøpe til.

 

 

Lett å dyrke i pallekarmer

I enkelte land er det altså veldig vanlig med pallekrager som kjøkkenhage. Rammene er enkle å fylle med jord og kan stables slik at det blir praktisk og behagelig å jobbe med jorden. Mellom karmene kan man lage enkle ganger, noe som ser både fint og prydelig ut.

Jeg synes at pallekarmer er utmerket, fremfor alt for å bygge nye bed med forskjellige typer materiale som fylles opp i pallekarmen. Disse blir deretter toppet med jord. Selvfølgelig er det like gunstig å bruke hjemmelagde rammer av forskjellige slag, men pallekarmen er ypperlig da den er sammenleggbar og lett kan flyttes eller lagres en stund mens du venter på nye prosjekter.
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *