14. June 2018

Hvordan et kjærlig forhold kan gi tid til hagen

Kjøleskapsdøren vår er full med lapper av ulike slag - en har tittelen «De fem magiske timene». Vi oppnår ikke alltid fem timer hver uke, men vi er en bit på vei.

"Hvordan har du tid til alt?" Det er et ganske vanlig spørsmål jeg får. Jeg har ikke mer tid enn andre deltidsarbeidende firebarnsmødre, men jeg føler at jeg gjør det som er viktigst, både for familien min og for min egen personlige utvikling. Når andre småbarnsforeldre snakker om å bli så oppslukt av småbarnstiden, der barna og alt som har med dem å gjøre tar så mye tid i hverdagen at de knapt har tid til noe annet, så kan jeg ikke si at jeg kjenner meg igjen. Jeg lever ikke bare for barna mine, men også for meg selv. Og viktigst av alt – jeg lever for forholdet til mannen min. Det er selve motoren i livet jeg elsker å leve!

Før vi møttes hadde jeg sannsynligvis hatt en mening om hvor stor tiltro jeg ville komme til å ha til forholdet.  Men det er forholdet til mannen min som egentlig er svaret på hvordan jeg har tid til å dyrke hagen min, midt i den mest hektiske perioden av livet. I et forhold der jeg blir sett, møtt og elsket, får jeg tid til det jeg trenger for å være glad og fornøyd. På samme måte håper jeg av hele mitt hjerte at det jeg gir kan bidra til at mannen min kan ha det like bra. Når vi havner i en dårlig sirkel med mange diskusjoner og småkrangel, kommer det oftest av at vi har brukt for lite tid på hverandre. Når vi tilbringer mer tid sammen, føler jeg meg alltid gladere og at jeg har mer tid til mine egne prosjekter, selv om den faktiske tiden jeg har er den samme.

 

Påminnelse på kjøleskapet

Ultralydbilder, handlelister, barnas tegninger og skolebilder – kjøleskapet vårt er fullt av papirer av ulike slag, slik som hos de fleste. Spesielt to lapper fanger oppmerksomheten til vennene våre når de er på besøk, den ene handler om husarbeid (jeg skal skrive mer om det en annen dag) og den andre heter De fem magiske timene. Mannen min Philip er psykoterapeut og jobber mye med par og forhold. En dag kom han hjem med en tekst og sa: "Dette er noe jeg ber mange av parene jeg møter om å jobbe med – vi må sørge for at også vi klarer dette." Klokt. Så nå henger listen på kjøleskapet, jeg leser deler av den hver dag. Jeg er ikke på langt nær i havn med å klare alle punktene hver dag, men jeg bærer med meg innholdet og meningen med listen hele tiden. Og jeg tror det gjør en forskjell. For meg. Og for oss.

Når jeg skriver dette, tror jeg det kan høres ganske prektig ut og føler at jeg må legge til at også vi, selvfølgelig, har mange ting vi jobber med, og som er vanskelige, slik som det er i alle forhold. Vi har også tøffe tider der vi er slitne og irriterte, der det gnager og hakker. Men det tar ikke over, og farger ikke av på alt som er fint og bra.

Kanskje er De fem magiske timene noe du også kan ha nytte av å ha på kjøleskapet? Les nedenfor. Og legg gjerne igjen en kommentar om hvilke tanker punktene vekker hos deg.

Du som er nysgjerrig på Philip, kan gjerne ta en titt på den nye boken hans Själen är ett verb (Roos & Tegnér) på bokhandelen (obs svensk).
/Sara Bäckmo

 

DE FEM MAGISKE TIMENE

Når dere tar farvel om morgenen:
Sørg for å finne ut minst en ting som partneren din skal gjøre i løpet av dagen før dere sier hadet til hverandre. Dette kan være alt fra et viktig møte med sjefen, en time hos tannlegen eller et foreldremøte.
Varighet: 2 minutter om dagen x 5 arbeidsdager
Totalt: 10 minutter

Når dere møtes igjen om kvelden:
Ordne det slik at dere har mulighet til en avstressende samtale på slutten av dagen, dere dere begge har plass til å klage, snakke av dere, eller snakke om hva som har vært bra i løpet av dagen, alt fra kolleger/sjefen, lunsjen eller foreldremøtet – den andre lytter og støtter. Her adresserer dere alle problemer utenfor forholdet deres, men også dagens hendelser både i stort og smått.
Varighet: 20 minutter x 5 arbeidsdager
Totalt: 1 time og 40 minutter

Vis hverandre at dere setter pris på hverandre:
Ta vare på mulighetene som kommer hver dag til å vise hvor mye du verdsetter og setter pris på partneren din.
Varighet: 5 minutter om dagen x 7 dager
Totalt: 35 minutter

Kjærtegn:
Berør hverandre, klem, kyss og kos med hverandre. Si godnatt til hverandre på en fin måte. La det framgå at alle små irritasjonsmoment som har oppstått i løpet av dagen, nå er borte, og at dere har tilgitt hverandre.
Varighet: 5 minutter om dagen x 7 dager
Totalt: 35 minutter

En stund for bare dere to:
Sørg for å ha en avslappet stund sammen, uten krav og plikter, hvor dere bare tar hånd om hverandre. Pass på å plukke opp "løse tråder". Vis interesse og oppmerksomhet til hverandre. Tenk på aktuelle spørsmål du vil stille partneren din: Tenker du fortsatt på å sette opp nye tapeter på soverommet? Hvordan gikk det med lønnsforhandlingene på jobben? Hvor synes du vi skal reise på ferie?
Varighet: 2 timer en gang i uken
Totalt: 2 timer

Den totale tiden gir fem timer med fokus på deg, din partner og forholdet.
Som du kan se, krever det ikke mye mer tid eller større omstillinger for å få dette til å bli en ny vane i hverdagen. Likevel kan disse endringene gjøre en betydelig forskjell for harmonien i forholdet deres.
Philip Bäckmo – oversatt materiale fra John Gottman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *