28. June 2018

Innhøsting av høstens sjalottløk

Det ble en tidligere innhøsting enn jeg trodde var mulig, hurra! Banansjalottløken 'Longor' ble allerede satt sist høst, og nå viser bladverket at det er tid for å ta dem opp.

Två nyskördade schalottenlökar med många klyftor ligger på en sten.

To mindre løk av banansjalottløken 'Longor'. De har delt seg fint, men ikke blitt så store.

 

Noen ting er nesten for bra for å være sant. Sist høst leste jeg omhyggelig i nettbutikken da jeg skulle kjøpe settehvitløk og fikk i samme slengen syn på banansjalottløk 'Longor' som kunne settes på høsten. Jeg slo til og bestilte en stor ladning og satte løken i jorden på høsten rett før frosten kom.

 

Les gjerne:
Sette sjalottløk på høsten

 

I begynnelsen av juni tok jeg forsiktig opp en første løk, men tenkte at resten skulle få stå til bladverket hadde lagt seg ned og til løken skulle være helt ferdig. Nå har det vært en helt sinnsyk tørr sommer og til tross for mitt ønske er det på tide å ta inn løken nå. Et klart tegn på at løken er klar er at bladverket leger seg ned, da er det ingen vei tilbake.

 

Närbild på de skördade lökarna med många kyftor.

Heldigvis har jeg mange løk, siden de ikke ble så store.

 

Bild på blasten sedd ovanifrån, blasten har vikt sig ner mot marken.

En etter en velger løkene å slippe løvverket.  Etter at man har tatt opp løken fra jorden er det viktig at løvverket får tørke ordentlig slik at løken kan lagres.

 

Liten, men god løk

Sjalottløken er i minste laget. Men det gjør meg ingenting i det hele tatt. Hvis jeg hadde vannet, hadde løken vokst bedre og sannsynligvis stått lengre i jorden. I tillegg har jeg helt misset å gjødsle den, jeg trodde at den skulle stå mye lengre før den var klar for innhøsting. Men hallo – innhøsting i juni er jo kjempebra! Nå tar jeg opp alle sammen og tørker dem, slik at de kan lagres.

Dessverre virker det ut som om alle som selger 'Longor' bruker nøyaktig samme formulering på infoteksten (bortsett fra at en skriver at det går å sette den på høsten) og det står ingen steder om løkens lagringsevne, dessverre. Jeg vet at noen av mine lesere har dyrket 'Longor' før og det hadde vært supert om dere vil gi tilbakemelding på hvordan holdbarheten er.

 

Jag håller en knippe schalottenlök i handen.

Sjalottløk danner vanligvis store fedd, så jeg mistenker at tørken, og det at jeg har vært sen med å gjødsle, har gjort at løken ikke har vokst så godt.

 

Det at banansjalottløk kan settes på vinteren og høstes i juni året etter – det er jo helt fenomenalt! I år skal jeg forberede ikke bare ett, men flere bed der jeg skal sette 'Longor' i høst. Jeg skal gjødsle litt mer ved å sørge for å dekke løken litt tidligere på sesongen. Det inngikk rett og slett ikke i planen at den skulle bli klar så utrolig tidlig. Godt!

Hvis flere er interesserte i å prøve banansjalottløk til høsten skal jeg prøve å få til en bra pris for dere som leser hagebrevene mine.  Du er velkommen til å registrere deg til hagebrevet her, du vil da motta e-post med hagetips fra tid til annen.
/Sara Bäckmo

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *