21. May 2017

Jeg beskjærer agurk, melon og gresskar

Jeg beskjærer agurkvekstene! Særlig meloner og gresskar beskjærer jeg for at plantene skal legge energien på å utvikle frukter heller enn store blader og lange ranker.  

Jeg dyrker både gresskar, agurker, meloner og squash, og alle utenom squashen kaster ut laaange sideskudd som vokser raskere enn lynet på varme sommerdager. Det kan bli en hel jungel av grønne lianer som slynger seg rundt i kjøkkehagen. Blader som stikker gjør at jeg ofte går i store omveier rundt dem, men som  jeg gleder meg over fruktene!

De agurkvekstene som vokser raskest, beskjærer jeg så godt jeg kan og rekker. Plantene legger mer energi på å modne fruktene sine om de ikke også må produsere sideskudd og blader til høyre og venstre samtidig. Meloner og gresskar er enklest å passe på, synes jeg. Agurkene er kinkigere ettersom jeg ofte dyrker dem ganske tett, og det kan være vanskelig å skille ut hva som er hva.

Da jeg var liten, jobbet mamma som fiskehandler. Jeg lærte tidlig å se forskjell på hannkrabber og hunnkrabber: hunnene har store romper, hannene små. Slik er det med agurkvekstene også: hunnblomstene har en klump bak blomsten (se bildet øverst i artikkelen), hannblomstene har ingen klump.

Slik gjør jeg

Vi tar en melonplante i drivhustunnelen som eksempel. Planten har en hovedranke. Fra denne vokser det ut blader og blomster, og der bladene vokser ut, skyter den også sideskudd.

Etterhvert som planten vokser, klipper jeg bort disse sideskuddene. Enten kniper jeg bort skuddet der det kommer ut, eller jeg klipper det av ett blad etter en hunnblomst som danner frukt. Noen ganger utvikles nemlig fine frukter helt i starten av det nye skuddet. Hvis jeg synes at planten skal få beholde frukten, klipper jeg av skuddet først etter frukten pluss ett blad. Hele veien holder jeg et øye med planten mens den vokser og fjerner nye skudd etterhvert.

En melonplante at sorten Sweet Granite. Sideskuddet som har vokst ut fra hovedranken, kommer jeg til å klippe bort.

Beskjæring av store gresskar

Agurker og små meloner vokser ganske raskt, og fruktene tar ikke en evighet å modne. Men en del gresskar og store meloner kan være mer krevende. På planter som jeg er spesielt opptatt av å få fine frukter fra, pleier jeg å kappe hovedranken når den bærer kanskje to frukter. Da blir det enklere for planten å “fokusere” på å modne de utvalgte fruktene.

Det enkleste er å identifisere den hovedranken tidlig i sesongen, slik at denne kan få vokse bortover bakken i en bestemt retning, eller ledes opp langs en mur eller annen støtte som den kan bindes opp langs. Slik blir det enklere å vite hva du skal klippe bort. På gresskarplanter som er blitt veldig store, kan det være vanskelig å finne igjen det som var hovedranken i starten.

Ungene mine elsker meloner, så jeg dyrker flere sorter. På bildet ser du et fint eksemplar av sorten Sweet Granite. Det er fantastisk moro å følge melonene når de vokser: det går fort!

Lykke til!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *