16. October 2017

Jeg sår en gang til i oktober, jeg

Det er blitt høst og ganske sent nå. Men så lenge det er lyst og minusgradene holder seg på avstand, sår jeg likevel. Jeg fyller pottene med frø igjen midt i oktober!

Jeg går og kjenner litt på det nå. Hvert år har jo sine spesielle forutsetninger, og denne høsten byr på mildt og fint vær her jeg bor. Det har til og med vært en del sol. Temperaturen i drivhustunnelen ligger rundt femten–tjue grader på dagtid. Lavere på natten, naturligvis, men ingen grunn til bekymring. Det kjennes ikke som at sesongen er helt over ennå, så da satser jeg på å så litt til.

Alle bed i drivhustunnelen er allerede overfylt av grønt. Det er ikke plass til noen ting noen steder. Men jeg har veldig mange store potter med litt sliten jord stående, som jeg har dyrket alt mulig i gjennom sommeren. Jeg tar en tom potte og legger et lag gammel, sliten jord i bunnen, hiver i en bøtte bokashi-kompost og topper med litt god jord. Den gode jorden kommer fra potter som ikke har vært helt gjennomfylt av rotsystemer; den er porøs og herlig. De ny-fylte pottene med bokashi og jord, kommer jeg til å plante i til våren, men det er jo synd om de skal stå tomme helt til neste års tomater og paprika skal settes ut! Jeg rekker å få en fin avling av god baldgrønt før den tid.

Under firberduken spirer erteskuddene som jeg sådde for fem dager siden. De vokser fort i den varme høstluften i drivhustunnelen.

Les mer om å dyrke erteskudd
Husk å dyrke erteskudd

Det jeg sår nå er først og fremst sånt som skal bli spiseklart på våren. Spinat og erteskudd, som vokser superraskt, rekker kanskje å bli klare allerede nå i høst. Erteskuddene rekker det garantert. Men ellers velger jeg å så bladgrønt som overvintrer i drivhustunnelen uten problemer, og begynner å vokse igjen i februar: spinat, vintersalat og erteskudd; og så peprer jeg mange potter fulle av små, små hvitløksfedd. De skal jeg spise de grønne skuddene fra.

Mange lurer på om dette vil funke også i drivhus av glass, på balkonger som er beskyttet av glass osv. Det vil det absolutt!

Så enkelt er det å så bladgrønnsaker. Strø frøene utover jorden, krafse dem ned og klapp lett til. Her sår jeg vintersalat/ feldsalat.

Verdt å tenke på

  • Vil du forsøke å få spiseklare grønnsaker allerede i høst av det du sår nå, bør du velge grønnsaker som vokser raskt, som spinat, erteskudd og hvitløk.
  • Dekk med fiberduk og/eller plast for å varme opp jorden dersom du ønsker å høste allerede i år.
  • Velg frø som tåler å ligge i kald jord dersom du vil overvintre grønnsaker for å få tidlige avlinger neste år.
  • Bredså i potter, krukker og bed, slik at du får mye ut av liten plass.
  • Sørg for mest mulig lys.

Husk å følge med og titte på de nysådde pottene og bedene dine ofte. Det er så fantastisk morsomt å se at det spirer og gror på denne tiden av året! Hos meg vokser det akkurat nå frem masse vintersalat tett-i-tett i et lekkert kålbed i drivhustunnelen; og spinaten jeg sådde i forrige uke, titter opp av jorden. De gule ertene eksploderer nesten når de sveller og lar spirene finne veien ut av erten og ned i jorden. Det er sånn en forestilling! Nyt den.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *