25. March 2018

Kål – fra frø til innhøsting – omplanting

Nå er det tid for neste del av serien min om kålen som vi følger fra frø til innhøsting. Etter at frøene har grodd fint skal plantene ned i egne potter.

Friska kålplantor i kruka på ett bord.

I forgrunnen kan du se de små spisskålpantene som er plantet om. De har vokst veldig fint og har et godt grunnlag for de kommende ukene.

 

Takk for den gode responsen til serien om kål fra frø til innhøsting! Jeg håper det betyr at mange vil sette i gang å så kål, selv om det noen ganger kan virke litt vanskelig. De fleste som vil dyrke kål får høre hvor vanskelig det kan være, da den kan være et lett offer for ulike typer angrep. Akkurat det vil jeg komme tilbake til senere i serien.

 

Nå er det tid for del to – omplanting. Sorten jeg dyrker her er altså en spisskål, som heter 'Early Jersey Wakefield'. Den ble sådd ca 15. februar og ble plantet om 8. mars ca tre uker etter såing.

 

I løpet av de tre ukene som har gått siden den første delen av serien, har den lille potten stått innendørs under ekstra belysning. Plantene har fått en svak dose med tissevann som gjødsel i løpet av den siste uken.

Som du kan se, har noen av plantene kommet lengre enn de andre. Det stresser meg ikke i det hele tatt. Hvis en plante har et lite forsprang betyr det bare at innhøstingsperioden min blir lengre. Det at kålen ikke blir klar for innhøsting på nøyaktig samme tid, er det beste for meg. Dette er faktisk lurt å tenke på når vi skal dyrke, for hjemmedyrkeren er det best at ikke alt er klart for innhøsting på èn og samme gang, i motsetning til yrkesdyrkere som gjerne vil at alt skal være klart samtidig. Når det gjelder den første kålen er jeg bare glad hvis plantene vokser litt ujevnt, da kan jeg høste inn over en lengre periode.

Hvis du gikk glipp av den første delen av serien om kål fra frø til innhøsting, kan du se det nedenfor.

 

 

Akkurat nå står det fem unge kålplanter på vaskerommet, i romtemperatur og under ekstra belysning. Dagslyset er fortsatt ikke optimalt, og er ikke godt nok for at plantene skal trives innendørs uten ekstra lys. Jeg har allerede en mangel på plass for plantene jeg har innendørs, men velger å prioritere kål under ekstralys. Hvorfor? Disse plantene er de første av alle plantene jeg har inne som vil gi avling. Jeg ønsker sunne, fine planter, sterke og holdbare, og derfor vil jeg ikke stresse dem med utilstrekkelig belysning, plassering, gjødsel eller ulike typer av angrep. Jeg pleier dem som om de var små babyer.

 

Jeg har skrevet mer om kål, for de som ønsker å vite enda mer. Jeg vil tipse om min artikkel Dyrk vidunderlig kål og blogginnlegget Så kål i pluggbrett.

I neste del av serien skal jeg enten plante om kålen én gang til (avhengig av hvordan plantene vokser de neste to ukene) eller sette dem ut i tunneldrivhuset. Utplantingen styres utelukkende av når varmen setter i gang. Enn så lenge virker det som at våren lar vente på seg, og det kan se ut som om kålen får bo noen uker til på vaskerommet.
/Sara Bäckmo

One response to “Kål – fra frø til innhøsting – omplanting”

  1. Kjempeflott dette Sara:)
    Jeg har mange kål i gang dette året, gleder meg veldig til å se de utvikle seg og ikke minst...spise de!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *