23. October 2017

Lag lokk til bed og pallekarmer

Enkle lokk til bed og pallekarmer forlenger sesongen i kjøkkenhagen og kan gi egendyrkede grønnsaker sent på året. Lag dem selv!

Jeg har et stor bed på 3 x 1 meter med en ramme rundt, til rammen har jeg laget to enkle lokk. Slike lokk er enkle å lage og gir akkurat den ekstra beskyttelsen mor frost og kulde som kan få grønnsakene dine til å holde ut litt til. De funker både til frilandsbed med ramme rundt og til pallekarmer. Tilpass størrelsen på lokkene til vekstplassen din. Bed eller pallekarmer med lokk blir kjempefine kaldbenker som utvider sesongen både vår og høst. Slik lager jeg lokkene:

Jeg skrur sammen lektere eller lister, med ekstra støttelister i midten. Til sammen går det med materiale til to langsider og fire kortsider for hvert lokk. i hjørnene har jeg skrudd på vinkeljern for å gjøre konstruksjonen mer stabil. Vinkeljern øker stabiliteten og kvaliteten mye for de større og tyngre lokkene.

I stedet for ett kjempestort lokk, har jeg valgt å lage to litt mindre som dekker det innrammede bedet sammen.

Vinkeljern gjør lokkene mer stabile og har mye å si for varigheten/ kvaliteten.

Plast, helst drivhusplast, stiftes fast til listene med heftepistol/ stiftepistol. Strekk plasten godt slik at overflaten blir stram. Benken på bildet er høyere i bakkant slik at lokkene ligger litt skrått og vann renner av. Men snø vil likevel ofte legge seg på. Støttelistene i midten gjør at lokket tåler litt snø og klarer vekten til jeg får børstet bort snøen på vinteren.

Når jeg har stiftet fast plasten på oversiden, bretter jeg den inn under rammen på lokket og fester den der også. Det gjør plasten og festene mer slitesterke.

Av og til dannes det kondens som renner langs innsiden av lokket og gjør treverket fuktig. Det er vanskelig å unngå dette. Disse lokkene lagde jeg vinteren 2013–14, og de har stått utendørs siden, sommer som vinter. De kommer likevel til å holde i mange år til.

I denne hjemmesnekrede kaldbenken dyrker jeg nå spinat, pak choi, ruccola og vintersalat. Frøene sådde jeg i slutten av august.

Lokkene er ikke festet til rammen rundt bedet. Jeg synes det er praktisk å kunne løfte lokkene helt av for å komme til. Blir det sterk vind, legger jeg noe tungt oppå lokkene for å hindre at de blåser av.

Blir det veldig kaldt, vil det gjøre stor forskjell om jeg legge rinn en fiberduk under lokket og gjerne isolerer litt rundt rammen av bedet.

Til pallekarmer gjør jeg en enklere variant med bare én list i midten, men ellers etter samme prinsipp som over. Jeg bruker ikke vinkeljern på lokk til pallekarm, men disse lokkene har ikke like god holdbarhet.

Lykke til med snekringen!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *