25. May 2018

Masse å lese om spinat

På våren smaker den hjemmedyrkede spinaten aller best. Den er sprø og lekker, mild men likevel rik på smak. Jeg høster mange kilo spinat på våren til matlagingen og fryseren, og nyter de sunne bladene.

En bred tät matta av gröna spenatblad.

 

Tidligere i mai skrev jeg en medlemsartikkel om årets feteste innhøsting av spinat: Min store spinathøst. Artikkelen inneholder også svar på en del leserspørsmål. Her kommer noen fine spinattips også for deg som ikke er medlem. Spinaten er vårens gull! Håper du har litt å høste hos deg også.

Nyskördad spenat i ett emaljfat i trädgården.

 

Sist vinter holdt jeg en forelesning hvor noen i publikum stilte spørsmål ved praksisen med å vinterså spinat for å kunne høste tidlig på våren. Det går jo ikke, var hovedargumentet. Det kan man ikke. Det er jo snø. Jorden er frossen. Tenk på spinatens naturlige mønster. I det minste. Alt dette trass i at jeg jo HAR sådd spinat på vinteren med veldig bra resultat. Det fikk meg til å starte det store #spinatopproret (eller #spinatopprøret, da). Det var en oppfordring til alle som dyrker i Norden om å gå sammen og dyrke tidlig spinat for å samle inn informasjon om såtidspunkter, spiring og avling.  Det ble en kjempesuksess. Til og med Agneta Andersson, som dyrker langt nord i Sverige, fikk gode resultater av å vinterså spinat. I dette gjesteinnlegget forteller hun om: Vintersådd spinat i svenske Lappland!

 

Närbild på ett gäng speantblad.

 

En korg full av stora, gröna spenatblad framför en blå himmel.

Spinat er en av de absolutt viktigste grønnsakene i matlagingen hjemme hos oss. Den er så god og anvendelig. Og barna elsker spinat. Jeg lager enkle sauser av grønne blad, enten ferske eller fra fryseren – vi bruker dem til pasta, ris eller poteter. Her er en av favorittene mine:

Spinat og tomat i fløte

  • Forvell en stor bolle fersk spinat i ca. 1 minutt.
  • Skyll i kaldt vann. Hakk den grovt.
  • Grovhakk ønsket mengde soltørkede eller ferske tomater.
  • Fres spinat og tomater i olivenolje, gjerne sammen med litt hakket hvitløk.
  • Spe med fløte og la det hele koke sammen i noen minutter.
  • Smak til med litt urtesalt.

 

På medlemssidene finnes en rekke herlige spinatoppskrifter:

Crepes med stuet spinat

Pasta med saus av spinat og blåmuggost

Stekt spinat med hvitløk

Hjemmelagd spinatpasta

Guacamole på spinat

Pizza med spinat og tomat

 

En skål med vacker grön röra gjord på spenat.

Jeg dyrker store mengder spinat, og da blir det en del spinatstilker til overs i matlagingen. De pleier jeg å lage guacamole av. Det kaller jeg klimasmart guacamole! Oppskriften finner du under Saras hagemat (medlemssider).

For 79 kroner i måneden kan du bli medlem og ta del i lengre artikler, oppskrifter og medlemstilbud (de fleste firmaene vi samarbeider med sender også produkter til Norge, men et fåtall gjør det ikke). Oppskrifter vil du finne på norsk på medlemssidene, men mye av medlemsinnholdet kan foreløpig bare leses på svensk. Vi håper vi kan oversette dette i takt med at flere blir medlemmer. Heldigvis leser mange nordmenn gjerne svensk også!

Bli medlem her

Nå er det for sent å så spinat i hagen min. Den går bare i blomst når dagene er så lange og varme. For sommermånedene er det bedre å satse på andre bladgrønnsaker, som mangold, new zealandsk spinat og salat. Godt det også!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *