08. January 2018

Min første hageonsdag

To timer hver onsdag skal jeg dyrke. Alene. Uten barn. Jeg skal avslutte prosjekter, gjøre det fint, ha tid til å nyte hagearbeidet. – Det er mitt hageforsett for 2018.

Premiereonsdag

Den første uken i det nye året gjennomførte jeg hageonsdagen som planlagt, men det ble ikke på formiddagen, det ble først onsdag ettermiddag. Det rekker å bli ganske mørkt mellom klokken 15 og 17, oppdaget jeg. Men like herlig var det! Det var et fryktelig vær ute, så jeg holdt med innendørs, i drivhustunnelen. Det er faktisk et aspekt av det å dyrke i tunnel som jeg ikke hadde tenkt på før jeg kjøpte min første: det er fantastisk å ha et sted å være ute når det er kaldt og ruskete ute! Jeg nyter å jobbe i hagen også når det er vinter, og tunnelene gir gode muligheter til det.

Dessverre hadde jeg glemt hansker. Jeg begynte så smått å luke bort skadede blader fra den overvintrede spinaten, men holdt på å fryse fingrene av meg. Men jeg vet jo hva som skjer om jeg går inn; da er det fort gjort å begynne å kle på noen, bare gå med søppelposen, gå på do eller noe annet. Så det lot jeg være.

Vi har begynt å høste av vinterens vinterportulakk i drivhustunnelen nå. Den er en favoritt på denne tiden av året. Til nå har jeg knepet blad for blad, men nå begynner jeg å høste ved å klippe ned hele planter. De vokser fortsatt fint selv om det er midt på vinteren, og i midten av februar kommer lyset tilbake. Da kommer alt jeg har klipt ned opp igjen i fin fart.

Drivhustunnelen! Akkurat nå er det kreativt kaos i tunnelen, med planter, nysådde frø, mat og materialer hulter til bulter. Elsker det!

En frøboks med årstidens frø er toppen å ha i drivhustunnelen for småbarnsforeldre som dyrker selv. Bare å gripe etter en pose når anledningen byr seg. Uten å behøve å tenke og planlegge.

Sår litt nå og da

I drivhustunnelen står en boks med frø – bare slike frø som passer fint å så på vinteren. Når som helst det finnes litt tid, sår jeg litt i en boks eller bluggbrett.

MER OM Å DYRKE PÅ VINTEREN
Vinterdyrking. Hva er det?

Dette sådde jeg på onsdag:
Løvemunn “Rocket white”
Løvemunn “Rocket Rose Shades”
Hagepoppelrose “Pink Blush”
Kornblomst “Tom Pouce White”

Kornblomsten nederst er en nydelig, lav variant som er kjempefin som  kantvekst. Det er slik jeg har planter om å bruke den i år, så jeg har sådd mye. Alle sommerblomstene har jeg sådd i mindre bokser og brett som fikk stå utendørs og trekke litt fuktighet noen dager. Se bildet øverst i innlegget. Nå har jeg satt alle ned i plastkasser eller inn i drivhustunnel for at de skal spire senere på våren.

LES MER OM
Å så i plastkasser på vinteren

Av spiselige grønnsaker sådde jeg en liten snackpaprika “Snackbite Yellow” (Marshall Seeds) og artisjokken “Violet Globe” (Marshall Seeds). Artisjokken har lilla, ganske runde knopper, og jeg gleder meg til å se den i min røde grønnsaksavdeling i sommer. Mer om den siden. Begge grønnsakene står nå på  varmematte inne for at de skal spire litt raskere.

Se så fin den overvintrede spinaten er! Vinterdyrking på sitt beste – den trenge ringen oppfølging.

Før jeg gikk på en våt tur med hunden, plukket jeg vintersalat til kveldens lammegryte. Den vokser så fint i drivhustunnelen!

På dette tidspunktet hadde naturligvis alle barna funnet veien ut i hagen, utstyrt med lommelykter og hodelykter. Men da stakk jeg ut og avsluttet egentiden min i ruskeværet på en kort og rask luftetur med den beste Kaptein Kuling. Jeg elsker drittvær og synes jeg kjenner meg ekstra levende når jeg får kjempe mot vinden. Det gjelder egentlig allting, jeg vil gjerne kjempe litt. Det får ikke være for lett, da blir det kjedelig.

Summa samarium. To timer i hagen og jeg kjenner meg oppløftet og glad. Nå lengter jeg bare etter oppholdsvær og et par gode hansker så jeg kan starte på og avslutte ulike prosjekter ute. Jeg kunne godt tenke meg at det ble et lite tema for mine hageonsdager dette å avslutte saker og ting. Det er noe av det jeg har vært dårligst på de siste årene, når kroppen har vært tung av baby, både inni og utenpå magen.

Snart er det onsdag igjen!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *