02. June 2018

Nydelige jordskokker!

Med jordskokker i hagen er du rik! En herlig plante med en imponerende høyde, og i tillegg er det en usannsynlig god grønnsak. Jeg har høstet mine, og her forteller jeg mer om både høsting og dyrking.

En bild på nyskördade jordärtskockor.

Nyhøstete jordskokker er sprøe og fine og kan lagres i en åpen plastpose i kjøleskapet. Jordskokkene som skal brukes til nye planter legges i jorden så raskt som mulig.

Jeg har nylig tatt opp alle jordskokkene fra jorden – min våravling! Selv om jeg dyrker mange forskjellige typer rotfrukter i løpet av sesongen, innser jeg at jeg snakker alt for lite om akkurat jordskokker, dessverre. De er veldig viktige, spesielt sent om vinteren og tidlig på våren, så jeg burde virkelig løfte dem fram oftere!

Jeg lagde en video da jeg høstet dem der jeg forteller litt om hvordan jeg dyrker jordskokker og hvorfor jeg synes de er så bra:

 

 

Mange vet egentlig ikke hva de skal bruke skokkene til. De har dårlig rykte. De er ikke bra for magen, synes en del. Og hva skal man egentlig lage av dem?

Jeg har to tips:
1. Tenk på hvordan du bruker poteter. Lag de samme rettene med jordskokk!
2. Hvis du synes at jordskokk setter fart på magen, så kok dem i noen minutter, og skift deretter til nytt vann før du fortsetter matlagingen som vanlig. Det hjelper!

I min digitale oppskriftsamling her på nettstedet har jeg mange gode oppskrifter med jordskokkBli medlem for å få tilgang til dem!

 

En hög med raggmunkar med klarröd lingonsylt på en tallrik. A pile of potatoes pancakes on a plate with red lingonberry jam on top.

Svensk raggmunk med jordskokk og purre.

 

Tre skålar med guldgul, skummande soppa toppad av sockerärt. Vid sidan ligger ett krispigt fröknäckebröd.

Fantastisk kremet grønnsaksuppe med jordskokk og andre rotgrønnsaker.

 

Gratäng med jordärtskockor i en form på ett bord.

Grateng med jordskokker. Yummy!

 

Grav bort jordskokker

Hvis du har jordskokker som vokser i hagen, og som du vil dyrke i henhold til modellen jeg bruker, der jordskokkene bytter plass hvert år, da er dette fremgangsmåten:

Prøv å grave opp alle skokkene fra jorden, også de små.
Lagre de du vil spise, pluss 15-20 stykker som du bruker til nye planter.
Grav gjennom jorden igjen og ta bort alt du kan finne av knoller.
På denne plassen sår du deretter en grønnsak eller blomst som har kort levetid, som salat, valmue, bleikslør, krasse eller noe annet.
Når de nye plantene har blomstret ferdig eller har blitt spist opp, kan du lett se om det kommer opp nye skudd fra jordskokker som ligger igjen i jorden. Grav disse bort og la jorden hvile til neste vår.

Ved å dyrke planter med kort levetid får du muligheten til å grave bort eventuelle jordskokker som har blitt igjen i jorden. En stor bestand av jordskokker tar litt tid å bli kvitt – men det går. På den nye plassen vil plantene være så godt forbundet med hverandre at det ikke vil være noe problem.

Lykke til med skokkene dine og ikke glem å lage god mat når du høster dem!
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *