27. June 2018

Plante kiwi i hagen

Herlig med flere ulike sorter kiwi i hagen! Jeg forbedrer sjansene for å lykkes med å plante enda en sort. Vitakola skal tåle kaldt klima svært godt og gi frukt etter relativt kort tid. Slik dyrker jeg kiwi.

En övergripande bild på köksträdården där Sara planterar vid en enkel spalje av träpinnar.

Jeg lager en kiwi-vegg som skillevegg mellom området ved stenmuren og midt-delen av kjøkkenhagen. Jeg skal forsøke å ta stiklinger av hunnplanten og forlenge kiwi-veggen litt, om det går.

Jeg har plantet enda en kiwi-sort i hagen! Det er alltid spennende å finne eksotiske frukt- og bærsorter som er bra å dyrke selv i nordisk klima. Så snart jeg kommer over noe jeg blir nysgjerrig på, slår jeg til. Jeg har allerede fire ulike kiwi-sorter i hagen, pluss noen planter som jeg har fått og ikke kjenner sorten på. På hagemessen Nordiska Trädgårdar i Stockholm i år snublet jeg over sorten Vitakola, og hannplanten Adam, og slo til på dem.

Det kan ta flere år etter utplanting før kiwi gir frukt, dersom man gjør alt riktig underveis. Mine planter har ikke båret frukt overhodet ennå, og kanskje blir det nettopp Vitakola som kommer først! Den kan nemlig gi frukter å høste bare 2–3 år etter utplanting. Hurra!

 

Närbild på de två plantorna i olikfärgade krukor, en hanplanta och en honplanta, med rödtonade blad.

Jeg kjøpte de to plantene i mars, og siden da har de stått i drivhustunnelen for det meste, hvor de har jevn tilgang på fuktighet.

 

Hvordan skal en kiwiplante vokse?

En viktig ting jeg har lært meg om kiwi (selv om plantene mine altså ikke har begynt å bære frukt enda) er at det gjelder å ha en plan for kiwiplantene allerede før du planter dem ut. Kiwi vokser med enorm kraft og krever samme beskjæringsregime som vindruer for å sikre håndterbare planter. Jeg har tenkt nøye igjennom hvilken form jeg vil at kiwiplantene skal få. Skal den stammes opp, vokse i ulike etasjer ut fra hovedstammen eller skal den ha vifteform? Vekstplassen og formen må stemme overens. Hvis du lar kiwien vokse som den vil, blir det kaos. Og ingen frukt.

Vitakola-kiwi-planten min skal få vokse i vifteform langs et enkelt espaljé og bli som en liten vegg mellom to områder i kjøkkenhagen. I drivhustunnelen har jeg tre planter som er stammet opp og som senere skal få bre seg utover i taket av tunnelen.

 

En närbild på hur plantan satts ner i en grop i marken.

Jeg setter kiwiplanten like dypt som den sto i potta. Kiwi kan visstnok råtne ganske lett dersom den settes i for bløt jord, men her kommer det antakelig til å bli ganske passe. Røtten får mulighet til å bre seg utover både i bedet ved siden av og under gangen.

 

Herr og fru kiwi

Det er også viktig å sørge for å anskaffe to kiwiplanter, en hann og en hunn. Det finnes selvpollinerende sorter, men av det jeg har kunnet lese meg til, ser det ut til at disse er mindre herdige og passer best å dyrke i varmere klima eller i drivhus. Hunnplanten og hannplanten skal stå nærme hverandre slik at insekter lett kan fly  fra den ene til den andre og fordele pollen mellom blomstene. Jeg setter en hann og en hunn ved siden av hverandre inntil espaljéet.

Selv utplantingen er enkel. Grav en grop, vanne den, sett planten nedi, legg jorden tilbake og trykk til. Ferdig. Sørg for å sette opp noen plantestøtter til de tynne skuddene.

 

Beskjær din kiwi

Den første sesongen skal kiwiplanten få vokse oppover og utvikle de kraftige hovedgreinene. Ta bort de myke og lange skuddene som vokser ut i løpet av sommeren, bortsett fra de du vil at skal bli nye hovedgreiner, som for eksempel de som vokser horisontalt. Hvis du vil ha litt inspirasjon til beskjæringen, er det en god idé å google beskjæring av vindruer. Så får du se ulike former som funker.

Ikke klipp i de harde, ved-lignende greinene nå på sommeren, da kan planten begynne å blø og dø. De mer greinlignende delene av planten klipper du på vinteren når planten hviler.

 

Planteringen är färdig och jorden runt kiwin är täckt av stora stenar.

Planen er at planten skal få vokse i vifteform og dekke store deler av espaljéet. Hvis jeg ønsker å fjerne harde greiner, venter jeg til vinteren, når planten hviler.

Mange kiwisorter for vårt klima

Vitakola er en tsjekkisk kiwisort som gir grønne, avlange frukter uten hår men med en tydelig kiwismak. Planten skal tåle minus tretti grader uten problemer. Det høres jo veldig spennende ut!

Jeg har følgende kiwisorter: Anna, Paula, Vitakola, Ken's Red og Jenny (selvpollinerende, så den behøver ingen hannplante for å gi frukt) pluss noen herrer, som står for pollineringen.

Det finnes massevis av tips til å dyrke og beskjære kiwi på Youtube. En regntung dag kan du sette deg og samle inspirasjon til ditt eget kiwiparadis. Nam!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *