26. June 2018

Remonterende jordbær – bær hele sommeren

Deilige røde bær gjennom hele sommeren er en hagedrøm som ikke er så vanskelig å oppnå. Velg riktige jordbærsorter og få planter som gir nye bær igjen og igjen. Her er sortene du bør satse på hvis du ønsker å plukke i løpet av hele sesongen.

Närbild på läckra röda jordgubbar på ett fat.

Nyplukkede jordbær fra flere ulike planter. Juni 2018.

 

Alle grønnsaker, bær og frukt er tilgjengelige i mange varianter med spesifikke egenskaper. Noe jeg er spesielt interessert i er å fokusere på varianter som gir avling på forskjellige tider av året. Slik tenker jeg også når det gjelder jordbær.

Akkurat nå gir de tidlige jordbærene en fin avling. Jeg har mange varianter og husker helt ærlig ikke hva de ulike sortene heter. Jeg kjøper noen nye planter hvert år og utvider antall planter.

Senere i sesongen har jeg andre sorter som gir bær, det er disse jeg beskriver som senere jordbærsorter. De blomstrer altså senere i sesongen og gir bær da.

 

 

Jordbærene modner raskt og må plukkes hver dag når det er varmt sommervær.

 

 

 

Blomstrer gjennom hele sesongen

Det er en spesiell type jordbær som jeg synes er ekstra interessant. Det er de som blomstrer hele sesongen! De fleste jordbær blomstrer en gang, deretter vokser bladene og planten blir større som en forberedelse for neste sesong. Men de varianter som fortsetter å blomstre gjennom hele sesongen gir også bær hele sesongen. Helt til den første frosten er det mulig å plukke bær, selv om de blir mindre på høsten når det blir kaldt. Varianter som blomstrer hele sesongen kalles remonterende jordbær.

Jeg har for eksempel valgt å ha remonterende sorter i bedene i tunneldrivhuset. Der er de beskyttet fra vær og vind i et varmt klima. Hvis vi husker å vanne riktig, blir bærene veldig søte og gode.

Remonterende jordbær er et fint tips for de som ønsker å forlenge bærsesongen. I tillegg er det flott for familier med barn som kan skjule jordbærplanter litt her og der i hagen som små skatter som barna kan oppdage i løpet av hele sommeren. Tips på remonterende sorter er Ostara, Toscana, Elan og Ruby Ann.


Håper du får en fin jordbærsesong! Og ikke glem å ta nye planter av de sortene du liker. I videoen ovenfor får du tips om en enkel måte å formere jordbærplanter på.
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *