24. June 2018

Rosa kinakål 'Scarvita'

Dette er den rosa kinakålen 'Scarvita' som jeg har dyrket for første gang. Jeg elsker rosa og synes det er en nydelig farge i alle slags nyanser. Det å plukke opp et sprøtt, rosa salathode er selvsagt en mektig opplevelse.

Ett lilarosa kålhuvud bredvid ett grönt kålhuvud.

Den rosa kinakålen er så deilig. Den er dyrket i et tunneldrivhus i løpet av våren.

 

Endelig er tiden kommet for å høste den rosa kinakålen min! Den er så utrolig vakker og fargen er fantastisk lekker. På våren, når det meste er bare grønt, er denne fine fargen en god gledesspreder. Elsker dette!

 

Dårlig vanning og rask innhøsting

Den vakre rosa kålen er en kinakål av arten 'Scarvita'. Den har vokst i tunneldrivhuset i løpet av våren og utviklet seg veldig fint uten tegn på å ville gå i blomst til tross for at mai har vært uutholdelig varm.

Inntil for noen dager siden så de veldig fine ut, men på en av de varmeste dagene fikk jeg ikke vannet dem, og etter det begynte de å visne. Plantene fikk en type av solsting, og da jeg prøvde å hjelpe dem ved å vanne var skaden allerede skjedd. Det ses tydelig på salatkålen når den ikke har det bra, de ytre bladene blir slappe og henger ned til jorden. Derfor høstet jeg raskt alle plantene, og kunne da også konstatere at en del snegler allerede hadde funnet de svekkede plantene og begynt spisegildet sitt. Jeg måtte fjerne litt for mye av de ytre bladene fordi de ikke så fine ut.

 

Les gjerne: Den tidligste kinakålen

 

Ett blad syns i stående bild i otroliga färger.

Midtnerven er helt hvit, mens bladene er purpurfargede med nyanser mot grønt og hvitt.

 

Salladskål i olika färger ligger bredvid varandra i en back.

Jeg høstet all kinakålen samtidig fra tunneldrivhuset. Vi kommer med andre ord spise mye kinakål i dagene fremover.

 

De dårlige eller skadede bladene ble fjernet og jeg satt igjen med friske, små hoder. Disse ble deretter satt på fat med vann – på kjøkkenbordet slik at alle kunne nyte det fine synet. Det er veldig fiffig å sette nyhøstete grønnsaker i vann, da drikker de rikelig og blir raskt sprøe og fine. Best er det jo selvfølgelig hvis grønnsakene får plass i kjøleskapet. Hvis de skal holde i noen dager, er det beste å sette dem i en plastpose med litt vann i bunnen, men sørg først for å fjerne alle skadede deler.

Kinakål som blir høstet i tunneldrivhus ved denne tiden på året blir ikke like store og lukkede som kålen som man plukker om høsten. Men det spiller ingen rolle. Denne omgangen med kinakål ble utrolig vellykket, og jeg er glad for å kunne sette frem en rosa salat på spisebordet!


Neste år blant vinterfrøene?

Jeg vil gjerne se 'Scarvita' i mitt sortiment Så året rundt sammen med Nelson Garden i sommer. Men siden dette er en veldig spesiell sort ville jeg definitivt prøve å dyrke den selv før jeg anbefaler den til andre, og derfor har vi ventet med kinakålen til neste år. Men du finner den i Nelsons vanlige sortiment hvis du har lyst til å prøve. Frøene mine er kjøpt hos en utenlandsk produsent før jeg visste at jeg kunne få tak i den i svenske butikker, noe som var en morsom oppdagelse.

 

Närbild på ett vackert purpurfärgat kålhuvud.

Hvis man sår kinakål nå på begynnelsen av sommeren, er risikoen stor for at plantene vil gå i blomst, uten å utvikle nok blad for oss å spise. Derfor venter jeg til sensommeren.

 

Nå, i løpet av de varmeste sommermånedene, tar jeg en pause fra kinakålen. Jeg sår på nytt i juli–august for å få en avling sent på høsten. Da er 'Scarvita' med som en klar, lysende rosa favoritt. Og ja, den er ikke bare lekker å se på, den er god også. Men fremfor alt vakker. Vakker, å, så vakker!
/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *