08. March 2017

Så frø i dorullkjerner

Tomme dorullkjerner er fin-fine å så i: gratis og nedbrytbare i jorden siden. Men det er lurt å ta noen forholdsregler. Her er noen tips for å lykkes med å så frø i dorullkjerner.

Mang en ivrig hagenerd har fått tidlige dorull-sådder ødelagt av oppløste pappruller som har begynt å mugne; deretter har de trappet ned hardt på vanningen, og fått knusktørre sådder istedet. Æsj! Det ER smart å spare på dorullkjerner til å så frø i, men det er lett å gå i fella og gjøre store, tidlige sådder innendørs i pappruller som står tett i tett.


Så hvordan gjør man da for å lykkes med å så i tomme doruller, uten at det mugner og løser seg opp eller gir andre problemer? Slik gjør jeg:

For det første bruker jeg bare dorullkjerner til sådder som kan plasseres utendørs eller i kaldbenker: sukkererter, margerter, bondebønner, brekkbønner, karse og andre frø som vokser relativt raskt er perfekte å så i pappruller. De rekker å vokse seg store nok til å bli satt ut før problemene setter inn. Erteblomster fungerer også bra i de smale, dype beholderne. Jeg velger helst ganske store frø; veldig små frø passer bedre å så i mindre potter eller spirebrett. For at de skal spire ekstra raskt, er det lurt å legge frøene i vann noen timer før du sår.

Jeg fyller rullene med jord med en skje, men lar det være igjen ca. 3 cm til den øverste kanten. Deretter vanner jeg litt i hver rull, sår frøet mitt og legger på mer jord. Deretter vanner jeg bittelitt, og så setter jeg sådden ute, eller i en kaldbenk eller drivhustunnel.

Jeg vanner alltid ovenfra. Ute er det luftig nok til at jorden og dorullkjernene ikke mugner like lett som de gjør innendørs. Det er veldig stor forskjell! Så kan jeg vanne så mye og ofte som plantene behøver, uten å ta hensyn til muggdannelse.

Ettersom det ikke er bunn i dorullkjernene, setter jeg dem alltid på en avis, så ikke jorden skal renne ut. Avisen suger også opp en del av overskuddsvannet. På bildet ser du ulike erteblomster som vokser i dorullkjerner. 

En del grønnsaker får veldig kraftige rotsystemer som vokser helt ut av dorullkjernene. Det gjør ingenting så lenge du holder sådden fuktig.

Når jeg planter ut småplantene, setter jeg hele rullen i jorden, den blir til jord av seg selv. Praktisk! Jeg graver den godt ned slik at den øverste kanten på rullen ikke stikker opp av jorden. Av og til river jeg opp rullen langs siden nedover, slik at røttene kan vokse utover mot sidene også, uten å måtte trenge igjennom papprullen.

Altså: Spar kjempegjerne på dorullkjerner til å så frø i, men vent med å så i dem til du kan sette de nysådde rullene utendørs!

/Sara Bäckmo

3 responses to “Så frø i dorullkjerner”

  1. Jeg har sett videoklippet om stiklinger, og Kærleksurt som er spiselig. Hva er det på norsk? Er det Sedum, det liknet litt.

  2. Anonymous says:

    Tusen takk for gode tips! 🙂 Har spart på noen tomme doruller og jeg har kjøpt erteblomstfrø .. Jeg lagde potter av avispapir for noen år tilbake. De hadde jeg inne, og det dannet det seg fort mugg på pottene. De er sikkert også fine å bruke utendørs. 🙂 Så nå skal jeg prøve på nytt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *