01. December 2017

Så grønnsaker i desember

Desember! Jeg opplever ikke mindre hageglede på vinteren, jeg får ikke lyst til å hvile heller. Jeg vil så! Det er både moro og smart å så på vinteren.

Jeg nyter tanken på at hver eneste måned i året byr på sine helt egne unike muligheter for å så frø, bare jeg vet hvilke vekstplasser i hagen som passer til hva. Når jeg sår i desember, handler det aler mest om å forberede for å kunne høste egensdyrkede grønnsaker tidlig, tidlig neste år. Men jeg dyrker alltid litt i vinduskarmen gjennom vinteren også. Se hva jeg sår i desember!

Dette sår jeg i desember

Innendørs for utplanting i drivhustunnel og på friland
Chili

Inne for utplanting i varmbenk
Salat

I drivhustunnel
Sommergulrot
Salatløk
Spinat

Ute: på friland, i kaldbenk eller plastkasse
Sommergulrot
Pastinakk
Svartrot
Havrerot
Persille
Dill
Spinat

I vinduskarmen med vekstlys
Erteskudd
Småblader av salat og kål (til salater)
Krukketomater (prøv “Vilma”)
Hageportulakk
Minipaprika

Kålrot som sås i plastkasser på vinteren, blir fine hos meg. Her vokser de i et bed jeg har gjødslet med bokashi.

Det jeg skal så ute og i tunnel, må jeg vente med til det er blitt stabilt vinterkaldt, eller rett før det blir det. Ellers risikerer jeg at frøene blir fristet til å spire for tidlig. Spirer som kommer opp nå, kommer til å fryse ihjel i vinterkulda i januar. (Men mange frø klarer helt fint å ligge klare i frossen jord for å spire så snart det er passe temperatur tidlig til våren.)

LES MER
Å så i kald og frossen vinterjord
Å så i plastkasser på vinteren

såkalenderen min kan du se hva jeg har sådd i alle årets måneder. Kjøkkenhagen min ligger i Sør-Sverige. Bor du langt nord, må du nok justere litt og for eksempel utsette forkultivering av planter til varmbenken noen uker.

Listen over inneholder bare en brøkdel av alt som GÅR AN å så i desember/ på vinteren. Det finnes mye mer! Men dette er det jeg tar sikte på å desember-så i år.

/Sara Bäckmo

2 responses to “Så grønnsaker i desember”

  1. Herlig med frøgleder i desember!
    Jeg skal prøve dette,Sara 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.