29. January 2017

Så grønnsaker i januar

Når året bare så vidt er begynt, begynner jeg å så frø. Jeg gleder meg alltid, lengter, blar igjennom alle frøposene og sorterer dem etter måned og såplass. Åh! Det er herlig.

Tidlig på året sår jeg innendørs for å dyrke grønnsaker i potter i vinduskarmen og for å  drive frem planter til varmbenk og drivhustunneler. Men jeg vintersår også utendørs, i brett og i kaldbenker, for å spare litt tid senere på våren.

Jeg sår gjerne massevis inne, på tross av at jeg har veldig liten plass til disposisjon. Det blir mange sådder, både av grønnsaker og sommerblomster. De tar ikke så stor plass akkurat når de er sådd, men etter noen uker, når plantene skal pottes om, kommer de til å okkupere betydelig mer overflate.

Stell av tidlige sådder

Husk at det du sår veldig tidlig innendørs, gjerne krever litt omsorg i form av vekstlys og undervarme. I starten setter jeg såddene på baderomsgulvet, men etterhvert som om jeg sår stadig mer, bruker jeg også enkle varmematter til spirebrett. Da spirer frøene raskere.

Alba (3) sår ved kjøkkenbordet i spirebrett hun har fått til jul. Brettet matcher brillene hun alltid går med på hodet, ser jeg nå.

Å så mange frø sammen passer små hender best. Her sår Alba dill.

“Er D en strek med magen foran?”  Alba er flink til å skrive, og vi skal alltids holde rede på at PILL er DILL. Kjempesøtt.

Dette sår jeg i januar

Inne – for utplanting i varmbenk: salat, dill, hageprotulakk/matportulakk, spisskål, savoykål, persille

Inne – for utplanting i drivhus: chili

Inne – for utplanting på friland: sellerirot, purreløk, artisjokker, stangselleri

Inne – til å dyrke i potter/krukker i vinduskarm: tomaten Vilma (svært lavtvoksende sort som egner seg godt i vinduskarmen), minipaprika, hvitløksskudd (bruker det grønne/skuddene i salater etc.), ertespirer

I drivhustunnel: spinat, ruccola, karse, salat, vinterportulakk, rødbete (for å bruke bladene i salat, som babyleaf)

I kaldbenk ute: spinat, salat, ruccola, sommergulrot

Det jeg skal så direkte på vekstplass i drivhustunnel på vinteren, tar jeg en dag jorden har tint opp litt. Frøene sår jeg i kald jord, de gror når de selv synes at temperaturen er blitt passe. Det fungerer kjemepefint for en rekke ulike typer frø! I fjor begynte frøene å spire i februar/mars, og vi kunne høste bladgrønt i fra tunnelene noen uker senere.

Ofte venter jeg også med å så i kaldbenkene til jorden er tint litt, selv om det fungerer utmerket å så på frossen jord også, og dekke frøene med litt jord som har stått frostfritt. Det gjorde jeg med fjorårets spinat, og det ble knallbra. Frøene sås uansett i kald jord i kaldbenkene, og gror når det er blitt passe varmt i de beskyttede kassene.

Så sommerens blomster på vinteren

I tillegg til grønnsakene jeg sår i januar, blir det også sådd en del sommerblomster. Flere av dem sår jeg også direkte utendørs, så blir det enklere til våren!

Har du tid og lyst, er det også et bra tips å så blomsterfrøene i isbokser (lag hull i bunnen og lokket!) eller andre små plastbakker. Jeg vanner jorden etter at jeg har sådd og lar dem gjerne stå innendørs med lokk på i et par dager, så frøene kan suge opp litt fuktighet. Deretter setter jeg plastboksene ut  i vinteren, og legger gjerne litt snø oppå jorden, under lokket, om det finnes snø. Når våren kommer, setter jeg dem inn i en kaldbenk eller i drivhustunnel om det finnes plass. (Bare for at de skal vokse litt raskere.) Da tar jeg også av lokket. Der kan de klare seg selv lenge. Hvis frøene ikke er sådd altfor tett i plastbakkene, kan småplantene stå slik helt til det er dags for å plante dem ut på vestplassen sin.

Dette er noen av mine sommerblomstfavoritter som du fint kan så nå i vinter: ringblomst, pyntekorg, solsikke, ettårig valmue, kjempeverbena, duftreseda, jomfruen i det grønne, ridderspore

/Sara Bäckmo

One response to “Så grønnsaker i januar”

  1. […] Les også: Vinterså grønnsaker i plastkasse ute Les også: Dette sår jeg i februar Les også: Så frø i januar […]