03. July 2017

Så grønnsaker i juli

Sommersådde grønnsaker gir egendyrket å spise langt utover høsten. Flere og flere sår på vinteren og kan høste tidlig, tidlig. Er du også klar for å høste sent, sent, skal du så nå!

Juli er en heftig måned i kjøkkenhagen. Nå skjer et skifte. Den er i ferd med å endre karakter – forberedelsene til vinteren og alt jeg skal dyrke da begynner. Det er en kreativ, spennende og utfordrende periode i hagen.

I løpet av de senere årene har jeg lært meg at jeg kan dyrke utrolig mye grønnsaker som blir spiseklare på høsten, senhøsten og vinteren. Mange ulike vekster tåler vårt kjølige klima veldig godt. Men alt det som skal gi egendyrket til høsten og vinteren, må dyrkes frem nå, nå, nå!

Og jeg sår mengdevis av frø i juli. Jeg fyller pluggbrettene med grønnsaker som skal plantes ut om noen uker. Mitt beste tips til den som vil dyrke på vinteren, er å lage en liste over de grønnsakene som tåler et kjølig klima, og deretter velge de du og familien liker, eller som du tror at dere vil spise. Og så kan du så!

He rer listen over det jeg sår i juli:

Forkultiverer for sener utplanting på friland:
Salat
Kinakål
Broccoli
Svartkål
Grønnkål
Knutekål
Sukkererter
Mainepe
Reddiker
Daikon
Pak Choi
New Zealand spinat

Direktesår på friland:
Pipeløk
Sommergulrot
Dill
Persille
Setter poteter
Reddiker
Ruccola
Vintersalat
Grønngjødsling

Forkultiverer for senere utplanting i drivhustunnel:
Salat
Rødbete
Blomsterkål
Squash
Persille

Direktesår i drivhustunnel:
Reddiker

En rekke asiatiske kålsorter som mizuna, tatsoi og kailaan er også fine å så nå i juli. Men vi spiser ikke så mye av disse, derfor sår jeg dem ikke nå.

Mange av grønnsakene jeg sår nå, skal gi mat på vinteren, til en stor familie. Jeg må dyrke mye av nesten alt sammen for at det skal gi mening. Tenk på det når du sår: ikke så tre potter med persille – så tretti! Til vinteren, når jeg skal høste av persillen i drivhustunnelen, er det for mørkt og kaldt til at plantene kan vokse mer. Det samme gjelder kål, spinat, vintersalat og mye annet. Det må finnes grønnsaksvekster nok å høste gjennom en lang vinter uten at plantene vokser frem igjen etter at jeg har høstet. (På sommeren gjør jo veldig mange planter det: de vokser ut igjen og jeg kan høste av dem to ganger. Slik er det ikke på vinteren.)

Kinakålen på bildet øverst i artikkelen sådde jeg i juli i fjor, den ble plantet ut på friland i august, og vi høstet den i november. Den veide ca. 2 kilo etter at de ytre bladene var plukket bort!

God sommer – og god sådd.

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *