02. October 2017

Så grønnsaker i oktober

Selv om både varme og dagslys er på retrett, sår jeg faktisk noen grønnsaker i oktober også.

Tidagersprognosene begynner å spre rykter om temperaturer som nærmer seg null på denne tiden av året, det betyr likevel ikke at alt håp om at frø skal spire, er helt ute. Men i og med at dagslyset også vil ha blitt for dårlig til at noe kan vokse om en fire ukers tid fra nå, så er det ikke noe poeng å satse på noe annet enn småblad til skiver og salater nå. Med lyset forsvinner vekstkraften, og er det kaldt også, merkes det både tydligere og tidligere.

Men i drivhustunnelene er det fortsatt sesong for en del av de rasktvoksende grønnsakene. Har jeg tid, sår jeg på nytt der i oktober; i tillegg til alt jeg har som skal plantes ut. Det er så heftig at det faktisk går an å dyrke så aktivt i et drivhusnå på høsten! Dette sår jeg nå:

På friland:
Erteskudd
Reddiker
Vintersalat

Setter på friland:
Hvitløk

I drivhustunnel:

Reddiker
Spinat
Erteskudd
Rucola
Småblad av salat, kål og ruccola
Hvitløk (for å spise det grønne)
Karse

Inne i vinduskarmen:
Erteskudd
Småblad av diverse salater og kål
Hvitløk (for å spise det grønne)

Mange av oss som sikter mot å kunne plukke egendyrket grønt nesten hele året, sår på ny på senhøsten. Disse grønnsakene spirer først tidlig neste vår. Dette kalles for høst- eller vintersådd. Foreløpig er det altfor varmt ute til å vinterså her hvor jeg bor. Det er viktig at frøene ikke begynner å spire (da fryser di ihjel senere i vinter), derfor gjelder det å ha is i magen og vurdere nøye når det blir kaldt nok og stabilt nok vintervær der du bor. Er du nysgjerrig på dette med å så frø i kald og frossen jord på senhøsten og vinteren?

Les mer
Vintersådd i kald og frossen jord
Vinterså grønnsaker i plastkasser ute

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.