28. February 2017

Så kål i pluggbrett

På frøposene står det ofte at kål skal sås direkte på friland, men jeg forkultiverer den nesten alltid. Det synes jeg gir best resultat. Det funker kjempefint å så kål i pluggbrett.

Hos oss er det kålsesong hele året. Jeg elsker kål! Tidlig på året spiser vi spede blader som vokser raskt på varme vekstplasser, som i varmbenk og litt senere i kaldbenker i kjøkkenhagen, eller i drivhustunnel. Deretter følger tidlig hodekål fra drivhustunnelen, så høster vi kål fra friland og deretter mer kuldeherdige kålsorter utover høsten. På vinteren spiser vi kål som egner seg for lagring. Vi har i prinsippet kål fra egen hage hele året.


For å kunne høste kål over så lang tid, sår jeg også kål hele året. Allerede i januar begynner jeg å så noen få planter som skal settes ut i drivhustunnelen tidlig, tidlig. Min tommelfingerregel er å så frø ofte, heller enn mange, ellers drukner jeg i planter som trenger omsorg og mer plass.

Allerede nå i februar/mars har jeg kålplanter som er klare for omplanting. De tidligste såddene skal pottes om for annen gang, mens andre skal flyttes fra pluggbrettene jeg sådde dem i og over i litt større potter. På Facebooksiden SaraBäckmo.no har jeg postet et videoklipp hvor jeg viser hvordan jeg potter om kål og deler noen tips til hvordan du får fine kålplanter:

SE VIDEOKLIPPET HER

Pluggbrett eller små potter og plastbokser

Lisa spør: “Går det an å forkultivere kål i pluggbrett?” Svaret er: Ja! Det er supert å så kål i plugger/spirebrett hvis man vil ha mange planter. Jeg bruker helst brett med små celler, så spirene ikke blir omgitt av for mye fuktig jord.


Det går også fint å så kål i små plastbokser med hull i bunnen eller små potter. Men de skal altså være små! Ikke fyll jord i store potter og putt ett frø i hver; sm kålplanter liker å bo smått, og så få mer jord rundt føttene etter hvert. Dessuten er det bra for plantene å bli plantet om litt dypt i jorden noen ganger mens de vokser til. Kålspirer har lange stilker – plant dem godt ned i jorden når du potter om, så plir plantene kraftige og fine.

Sånn kan et brett med spirende kål se ut. Øverst i innlegget ser du det samme brettet noen uker senere.

En alternativ måte å så kål på er å bredså fler frø i en liten boks med hull i bunnen. Planterøttene brer seg snart i jorden og sørger for at den ikke blir for våt.


Jeg opplever at kålplantene blir finest om de forsås og plantes om minst en gang, gjerne to, før de settes ut på vokseplassen. Ofte står det på frøposene at kål kan sås rett på friland, men de blir veldig utsatt allerede som småplanter på den måten. Det er risikabelt. Kål er litt krevende, og de blir gladere jo mer kjærlighet de får.

/ Sara Bäckmo

One response to “Så kål i pluggbrett”

  1. Nina says:

    Hei Sara, jeg lurer på hvor du har kjøpt dine pluggbrett? Kan du sende meg en link til hvor de kan bestilles? Takk for mange gode videoer som har lært meg mye om odling! Mvh Nina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *