Så rabarbra fra frø

Våren er fin tid for å så rabarbra. Hiv deg rundt om du vil ha mange planter, eller så fine gaver å gi bort. Rabarbrafrø er ofte spirevillige!

Enkelte plantevekster er så morsomme å dyrke at det er et helt prosjekt å la det være. Rabarbra er sånn. Har du prøvd å så rabarbra fra frø?

Den vanligste fremgangsmåten for den som ønsker å fylle opp med rabarbra i kjøkkenhagen, er å kjøpe planter på hagesenteret (det finnes masse fint å velge i nå for tiden) eller å dele planter hos venner og bekjente og flytte dem hjem. Men det er veldig lett å så rabarbra fra frø. Og det er kjempegøy!

De små rabarbraplantene på bildet er store nok til å flytte ut av boksen de ble sådd i og ut på voksestedet.

Med rabarbra er det størrelsen som er greie, og fargene. Jeg har sådd både vanlig spiserabarbra og prydrabarbra hos meg. Begge er blitt fine. Prydrabarbra’n har jeg sådd på høsten og fått opp små planter på friland, som jeg har overvintret i pallekarmer med lokk, eller plastkasser med luftehull, og så flyttet ut på vokseplassen siden.

Gaskins – som var den av glass

En vanlig spiserabarbra som selges som før er sorten “Victoria”. Men du kan også forsøke den fine “Glaskins Perpetual”. Det er en kulturarvssort som har lavere oxalsyreinnhold og kan være fin om du har litt sart mage. Den har mørkerøde stilker og vokser raskt. Det sies at man kan høste fra den allerede første året, men jeg har bare våget meg på å sake forsiktig på noen får førsteårs-stilker de to gangene jeg har sådd den.

Nesten alle frøene jeg sådde spirte fint! Slik er det ofte med rabarbra: frøene har god spireevne.

De spede rabarbrastilkene er nesten uimotståelige. Jeg smaker naturligvis litt på dem, og de er milde og syrlige på en gang.

På frøposene står det at rabarbra skal sås på våren, men jeg har vintersådd dem i drivhustunnelent flere ganger. Jeg sår frøene i en plastboks med jord og setter dem ut i kulden, når det blir varmt nok til våren, spirer de. Frøsådd rabarbra vokser fort. Plantene er som små kunstverk med lysegrønne blader og lekre, rosarøde stilker.

Ettersom jeg planlegger en hel rabarbrahekk på nordsiden av huset, trenger jeg mange planter. Da passer det bra å så dem fra frø. Eller forresten, det passer ALLTID bra: har du ikke plass til alt selv, kan du jo så dem bare fordi det er så himla gøy, og så har du fine vert/vertinnegaver når du skal i selskap til våren!

/Sara Bäckmo

02. March 2018

One response to “Så rabarbra fra frø”

  1. Kathrine Jenssen says:

    Hei, flott innlegg! Hvor lang tid tok det fra du la frøene i jorden til de spirte?
    Mvh. Kathrine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *