29. March 2017

Så reddiker: tre enkle måter å gjøre det på

Reddiker er en vårfavoritt i kjøkkenhagen. Så anvendelig! Jeg sår reddiker ofte slik at jeg kan høste hele tiden frem til agurksesongen er i gang for alvor.

Vi bruker reddiker aller mest på brødskivene, men de er også gode å knaske som tilbehør til andre måltider. Jeg sår reddiker på tre ulike måter.


1. Så reddik i rader

Når jeg sår reddiker i rader, trekker jeg opp så-rader som er 1–2 centimeter dype og legger frøene nedi. Reddikfrø er ganske store, og kan lett legges ned med noen centimeters mellomrom. Da vokser de ikke for tett. Riktig avstand mellom frøene fra start gjør at jeg ikke behøver å miste noen planter gjennom å måtte tynne etterhvert som de vokser. Så fyller jeg raden med jord, vanner og høster rad of rad noen uker senere. Man kan også spise reddikriset!

Reddikfrø er ganske store, det gjør dem enkle å så. 

2. Bredså reddiker

Reddiker kan også godt bredsås. Da strør jeg bare frøene passe tynt utover en større flate og dekker dem deretter med jord. Enten krafser jeg frøene litt ned i jorden, eller jeg heller over nok jord til at det dekker frøene. Jeg vanner godt og jevnlig, og høster deretter reddiker etterhvert som de blir spiseklare, det blir samtidig en slags tynning. (Men da spiser vi reddikene vi tynner ut!)

3. Så reddik i pluggbrett

Det går også kjempefint å for-så reddiker i pluggbrett eller spirebrett og så plante dem ut på vokseplassen senere. Jeg gjør ofte det for å kunne starte en ladning reddiker før den endelige vokseplasen (med vintersådde grønnsaker, kanskje) er høstet klar. Slik får jeg maksimalt ut av kjøkkenhagen og plantekassene. Fyll pluggbrettet med jord og legg frøene ett og ett i cellene. Dekk med jord, vann dem og plant ut på vekstplassen etter noen uker. Det er også kjempefint å gjøre dette som en sen høstsådd: Jeg har hatt stor suksess med å så reddiker i pluggbrett i september, plante dem ut i kaldbenk i oktober og høste fine, spiseklare reddiker i november og desember.

Reddiker vokser fint nå på våren (og altså på høsten igjen). Kanskje vokser de faktisk aller finest nå. Bildet helt øverst i artikkelen viser reddiker høstet fra varmbenk i mars. Sorten heter “Malaga”.

Når det blir varmere i været, utpå sommeren, synes jeg ofte at reddikene får kjempestore ris, men utvikler små eller ingen rotknoller. Derfor fråtser vi i reddiker nå på våren hjemme hos oss, og igjen på høsten. Jeg sår reddiker til og med tidlig mai-måned, så gjør jeg et opphold til i slutten av juli. Da sår jeg de reddikene vi ska spise til høsten.

/Sara Bäckmo

One response to “Så reddiker: tre enkle måter å gjøre det på”

  1. Dette er min erfaring også. Reddiker på sommeren er bare bittert og ikke noe greie på.
    Åså i pluggbrett har jeg ikke prøvd, det skal jeg teste i vår ?
    Takk for alle dinegode erfaring som du deler med oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *