13. February 2018

Såjord og plantejord. Hva er hva?

Det var snart tid for å potte om småplantene innendørs. Jordsekkene som jeg bunkret i høst, hadde frosset fast, og jeg måtte skaffe kjøpejord. Men jeg fikk såjord istedet for plantejord – hva da?

– Kan du kjøpe en sekk plantejord til meg når du skal inn til byen og handle?
– Javisst! Det fikser jeg.

Noen timer senere.

– Oi. Kjøpte du såjord i stedet?
– Ja, de hadde ikke plantejord. Det går vel like bra med denne?

Mannen min er supergrei og gjør en rekke ærender for meg i byen, ettersom han er der oftere enn jeg. Det er ikke alltid like lett å tyde hva som står på handlelappen eller fine gode alternativer år en vare ikke finnes på lager. Såjord kan ikke brukes som plantejord, så akkurat denne gangen ble det feil. Men noen dager senere fikk jeg fine sekker mer riktig jord til prosjektene mine og var like blid.

Hvorfor ikke?

Ja, hvorfor kunne jeg ikke bare bruke den jorden jeg fikk og plante i vei? Jord er jord, liksom?

Det jeg trengte jorden til denne dagen var å potte om de første kålplantene innendørs; småplantene behøvde å komme over en hver sine potter og i ny jord. Når plantene er kommet opp og skal fortsette å vokse innendørs noen uker før de settes ut i drivhustunnelen i mars, trenger de næringsrik jord. Plantejord er gjødslet og inneholder en grunngjødsling. Hva slags gjødsel skal du kunne finne ut ved å lese på posen, der vil det også stå om jorden er godkjent for økologisk dyrking eller ikke. Jeg foretrekker jord som er godkjent for økologisk produksjon, men det er ikke alltid det går å få tak i der jeg handler.

Når jeg planter om grønnsaker i plantejord, behøver jeg ikke tilføre annen gjødsel med det samme. Det kan få gå litt tid før den næringskrevende kålen trenger tilskudd. Når tiden er inne, gjødsler jeg med bokashivæske eller tissevann. Barna eller jeg tisser på en kanne. Tisset tynnes ut godt med vann og så vanner jeg jorden med blandingen. Det fungerer kjempebra, og lukter ingenting.

Plantejord som du kjøper, kan variere mye i kvalitet. Noe kjennes ut som ren torv, og den liker jeg ikke i det hele tatt. Annen plantejord kan være veldig grov og inneholde store biter av bark og lignende. Jeg liker ikke den heller. Hvis du ikke vet hvordan ulike merker plantejord er og hva du liker, er det lurt å kjøpe en sekk av hver første gang for å sjekke ut forskjellene og se hva du synes passer bra til dine planter. Jeg liker jord som kjennes som muld, som er svart og finkornet, som lukter godt og er lett å jobbe med.

Minimalt gjødslet såjord

Hva med såjorden da? Såjord er superfin. Den inneholder ingen store partikler og slipper igjennom mye vann når du vanner den. Den er luftig og veldrenert som det heter. Perfekt for små, tynne rot-tråder. En del såjord inneholder sand og kanskje perlit. Perlit er små hvite kuler som ser ut nesten som isoporkuler, men består av et vulkansk porøst materiale som er perfekt å blande i jord for at den skal bli luftig. Ikke noe farlig og helt fint.

Såjord inneholder mye mindre næring enn plantejord. Det er derfor jeg ikke kan bruke den som plantejord til grønnsaksplanter som skal vokse seg store og fin inn, som kål, tomater, paprika, artisjokk og rotselleri. Såjord er laget for å være perfekt til frø som skal spire. I en perfekt verden vil nemlig frøene ha det næringsfattig når de skal spire, ellers kan de bli overtent og overgjødslet. Det blir for mye for dem. Frøene har det fint i næringsfattig jord den første tiden, men siden vil de over i mer næringsrik jord. Det var derfor mannen min måtte kjøpe nye jordsekker til meg.

LES OGSÅ
Lag din egen såjord

Enkelte frø sår jeg gjerne i såjord: det er små, dyre, ømtålige frø som kommer i poser med bare noen få frø i posen. Det kan være paprika, basilikum, sommerblomster, løk, lysspirende frø, rotselleri og lignende.

Men regler er til for å brytes, og det finnes en rekke ulike måter å så på som ikke innebærer bruk av såjord overhodet, eller det blir en miks av såjord og plantejord. De fleste grønnsaker jeg sår, sår jeg i fin plantejord, som er gjødslet. Det spirer kjempebra likevel. Jeg tenker at alle frø som jeg også kunne tenke meg å så på friland, i min velgjødslede hagejord, de kan saktens spire i plantejord fra hagesenteret også.

Jeg bruker sjelden såjord til grønnsaker som kål, salat, spinat, persille, erter eller bønner.

Lykke til med årets så- og planteprosjekter!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *