17. November 2017

Sette sjalottløk på høsten

I høst prøver jeg noe nytt! Jeg setter sjalottløk på høsten. Jeg har kommet over en sort som skal gå an å sette i jorden nå, det er spennende å prøve.

Jeg napper på alt som tåler å gå i jorden på sen-høsten og vinteren. Hvitløk – perfekt. Japans vinterløk – perfekt. Alt jeg kan vinterså – perfekt! Omtrent 25 %  av min 400 kvm store kjøkkenhage er ferdig sådd før det blir mars. Det er en av grunnene til at jeg klarer å holde bed og pallekarmer så velfylte – jeg sprer jobben godt utover året.

Selv om jeg ikke aner hvordan det kommer til å gå, har jeg kjøpt over en kilo setteløk. For tenk om det lykkes, da vil jeg jo ikke stå der og angre på at jeg ikke satte flere …

Utrolig fin setteløk. Hvert eneste “fedd” kunne settes, og alle kjentes som et bra kjøp.

Banansjalottløk for høsten

Tidligere i høst bestilte jeg settehvitløk på nett, og da kom jeg over en type sjalottløk som kan settes på høsten. Det hadde jeg aldri hørt om før – og ble kjempenysgjerrig.

Løken kalles for banasjalottløk og den aktuelle sorten heter “Longor”. De fleste butikkene som selger den, anbefaler å sette den på våren. Men så er det altså noen som sier at du kan sette den på høsten. Spennende!

Løkene settes da i samme periode som hvitløk: fra september i nord til november/desember sør i landet. Akkurat som hvitløk settes den ganske grunt i jorden, og der overvintrer den og vokser opp på våren for å bli fullvoksen løk lenger ut på sommeren. I likhet med mye annet som kan gå i jorden på senhøsten eller vinteren, skal visst også banasjalottløken kunne gi spiseklar løk noe tidligere enn setteløk som først kommer i jorden til våren.

Setteløk settes med den flate/butte enden ned og toppen opp.

Tynt jorddekke

Over jorden igjen har jeg lagt et tynt jorddekke av gammelt gressklipp. Ikke tykt overhodet. Jeg tenkte også å legge over en kompostrist for å unngå at dyr kommer til og krafser opp løken. Jeg har god erfaring med å legge et tynt lag jorddekke over hvitløken for å forhindre at den presses helt opp av jorden når telen i jorden kommer og går igjen. Så får vi se om det er bra for sjalottløken også.

Det ble noen løker til overs, og de skal jeg sette i drivhustunnelen. Tipper at de kan gi ekstra tidlig egendyrket sjalottløk neste år, ettersom våren kommer litt tidligere til drivhustunnelen.

Bedene er dekket til med et tynt jorddekke av gammelt gressklipp og annet hagerusk. Når løken spirer, tar jeg nok bort en del av dekket for ikke å hemme veksten, og så dekker jeg igjen på nytt, nøye mellom løkradene.

Fin løk med mange fedd

Hvis du ikke har dyrket sjalottløk før, burde du virkelig forsøke det til våren. Den har ofte en mild, fin smak. Mange sorter har gode lagringsegenskaper også og holder seg fin lenge etter at du har høstet den.

En liten setteløk som stikkes o jorden, kommer til å dele seg i flere fedd i løpet av neste vestsesong. Noen av sjalottløkene utvikler så mange som 15 nye fine løker! “Longor” skal visst kunne gi omtrent 6 nye løker fra hver setteløk.

/Sara Bäckmo

5 responses to “Sette sjalottløk på høsten”

 1. Inger says:

  Så spennende! Hvor kjøper du setteløk? Er det andre regler enn for frø om man vil bestille fra utenlandske frøbutikker? Mvh Inger

  • sarabackmo says:

   Heisann! Takk for spørsmål. Svar på dette og mye annet kommer snart i en egen bloggpost med spørsmål og svar fra november. Også om dette med å bestille frø fra utlandet til Norge. Viktig spørsmål for mange, så svarer o en egen bloggpost, for da når svaret ut til flere. /sarabackmo.no

 2. Wenche Hummertangen says:

  Hvor kan man få kjøpt setteløk?

 3. Morten Dreier says:

  Hei! Hvordan gikk dette?

Leave a Reply

Your email address will not be published.