19. April 2020

Slik bruker du potter av avispapir

Hjemmelagde krukker eller potter av avispapir er fine og praktiske. Men ikke så i dem for tidlig på året! Bruker du dem til tidlige sådder eller omplanteringer innendørs, vil både krukken og jorden fort mugne. 

Slik bretter du fine og praktiske krukker av avispapir

Innendørs er det vanskelig å få til den riktige balansen mellom fuktighet, luft og varme til at pottene holder  seg muggfrie over lang tid. Men bruker du dem riktig, er potter av avispapir helt supre! Slik gjør jeg:

1. Omplanting

Jeg bruker avispapirkrukkene aller mest til å plante om småplanter i. Det er altså ikke så ofte jeg sår direkte i disse pottene. Nysådde frø er ømtålige og jorden skal helst ikke tørke ut, men holdes jevnt fuktig. Da vil papirkrukkene lett vise tegn til å begynne å mugne, og dermed blir det fort til at man kutter ned på vanningen. Det tåler ikke de nysådde frøene.

Senere utpå våren hender det imidlertid at jeg sår direkte i papirpotter, særlig agurkvekster som både spirer og vokser fort.

2. Sådder som kan stå ute

Papirkrukkene er supre til sånt som skal plantes om et stykke utpå våren, og kan stå ute i kaldbenk eller drivhustunnel. Der er det ikke så stor risiko for at krukkene mugner. Inne kan det vise seg et hvitt lag med mugg på jorden etter bare noen dager. Utendørs skjer det mye sjeldnere.

Squash sår jeg gjerne i papirpotte innendørs med undervarme, og så setter jeg den ut i kaldbenk så snart spirene har kommet opp.

3. Sommerblomster

Det er helt ideelt å plante om sommerblomster i papirpotter. Jeg dyrker ofte veldig mange av hver blomstersort og vil gjerne plassere dem tett sammen på samme plantebrett. Frø som er sådd i papirpotter, er enkle å plante om og eller sette ut på friland – mange på en gang. Jeg graver bare hele papirpottene ned i jorden. Da blir det heller ingen hauger av plastpotter å samle sammen, skylle og stable i etterkant.

Får du likevel mugg på jord eller potte, kan du forsøke å flytte den ugne potta til en egen plass hvor den ikke står så tett. Skrap bort mugglaget fra jorden og vent litt med å vanne. Det går også an å forsøke å plukke bort papirpotta og sette hele sådden over i en plastpotte.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *