27. June 2017

Slik dyrker jeg tomater på friland

Må man ha drivhus for å lykkes med tomater?  Slett ikke! Jeg dyrker de fleste tomatene mine på friland.

Det er liksom opplest og vedtatt at tomater må stå i drivhus. Men det behøver de ikke. Riktignok finnes det tomatsorter som egner seg best for drivhus. Frøbutikken Runåbergs nettsider skriver om dyre F1 hybrider som er utviklet spesielt for dyrking i drivhus, men generelt er det ganske diffuse grenser for de fleste andre tomatsorter, sier Runåbergs. Så bra! Det gir meg mot til å prøve selv. Det synes jeg du også skal gjøre.

Fordeler med friland

Jeg er ingen stor tomatekspert, men blir akkurat så mye mer erfaren og god hvert år, som jeg synes jeg trenger. Det er enklest å dyrke tomater ute, synes jeg. På friland klarer de seg stort sett selv når jeg dyrker med jorddekke, og behøver ikke like mye vanning og gjødsling som i drivhustunnelen. I drivhus vokser de rekordraskt og må vannes og gjødsles jevnlig, de må bindes opp og tjuves og alt det der som tar litt av den tiden som er så knapp. Det går mer av seg selv på friland. Og så liker jeg at tomatplantene gir kjøkkenhagen høyde!

På friland vanner jeg ikke så mye som i drivhustunnelen, og tomatene venner seg til det. Det er ikke noe problem. Under jorddekke holder jorden seg fuktig lenger og det gir plantene næring gjennom hele sesongen. Tomater er dessuten fine å samplante med mye annet, og det er perfekt for den som vil utnytte vekstplassene maksimalt.

Sent på høsten har jeg ofte mange umodne tomater å ta hånd om. De fleste modner fint innendørs, og kan høstes helt inn i vinteren.

Slik gjør jeg

Jeg er nøye med å ikke så frilandstomatene for tidlig. Jeg vil ikke ha for store og uhåndterlige planter.

Hvis jeg får det til, forsøker jeg å sette plantene ut på dagtid noen uker før jeg planter den ut på friland, for at de skal venne seg til uteklimaet. Ellers står de i drivhustunnelen, kanskje med en fiberduk over seg. Hvis nettene holder 7 grader eller mer, får tomatene overnatte ute.

Fra midten av mai planter jeg tomatene ut. Blir det kjølig på nettene, beskytter jeg dem med fiberduk.

Når jeg planter ut tomatplanter, setter jeg dem dypt i jorden. Det gir stødige planter og blomstene/ de første tomatklasene havner ikke så høyt opp på stammen. Det gir kompakte og fine planter.

Jeg støtter opp plantene med pinner

Tomatene er jeg særlig nøye med å ha jorddekke rundt, for å holde på fuktigheten i jorden. Gressklipp og ensilasje fungerer fint. Det gir næring gjennom hele vekstsesongen.

Jeg beskjærer og topper tomatplantene. Hele sesongen plukker jeg bort blader langs stammen for å slippe inn mer lys til selve tomatene. Da modner de raskere.

De små sideskuddene, tjuvene, plukker jeg også bort, slik at planten skal legge all sin kraft på å utvikle tomater i stedet for bladverk og nye skudd.

I august går jeg hardt ut og kapper av stammen over den største klasen høyest opp på planten, så rekker kanskje de siste grønne tomatene også å bli modne.

Tomater er perfekte å dyrke med jorddekke. Denne lille planten får gressklipp rundt føttene så snart den er plantet ut.

Blir avlingene mindre på friland?

Jeg tipper at avlingene blir litt mindre på friland enn de ville ha blitt i drivhustunnelen. Men jeg har begrenset plass i tunnelene, mens jeg har massevis av dyrkbar jord på friland. Her stapper jeg ned veldig mange tomatplanter i jorden. Om jeg får litt færre tomater på hver enkelt plante enn jeg kunne fått i tunnelen, kompenserer jeg lett for det med å dyrke frem flere planter.

Se hvordan jeg tar stiklinger av tomatplantenes tjuver.

De senere årene har tomatene mine blitt hardt rammet av potetenes tørråte, både på friland og i drivhustunnel. Likevel har vi kunnet fylle fryseren med tomater så det holder til langt utover neste vår.

Her har jeg samplantet den sorte tomaten “Indigo Rose” og bataviasalat på friland.

Hvilke sorter funker?

Jeg unngår tomatsorter som har veldig lang utviklingstid, de kommer ikke til å modne skikkelig på friland, tenker jeg. Les på frøposene. Men ellers er jeg ikke så nøye med hvilke sorter jeg velger. Som veldig mange andre sår også jeg altfor mange sorter, og sliter med å holde styr på avlinger og smak og hvordan plantene vokser. Kanskje burde jeg ikke skrive innlegg om å dyre frilandstomater, når jeg ikke har bedre kontroll;-)

Vel, noen sorter ar jeg jo merket meg: Black Russian, Black Seaman og Brandywhine er tre bifftomater som har gitt bra avling på friland hos meg. Små cherrytomater pleier også å bli bra. Lagringstomaten Principe Borghese har også vokst bra. Gardener’s Delight er en sort som mange foreslår å å dyrke på friland, men jeg har ikke forsøkt den selv.

Jeg dyrker altså egentlig alle mulige tomater på friland. Mange forskjellige sorter. Det er moro, ikke minst for barna, å kunne høste ulike typer tomater, og sammenlikne smak og størrelse og form. I rå skal det for eksempel bli spennende å se hvordan tomaten “Banana Legs” ser ut.

/Sara Bäckmo

Click here to add your own text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *