06. April 2020

Slik herder jeg plantene mine

Denne våren er det særlig ett spørsmål som har dukket opp i mine kanaler og forum: «Hvordan gjør du når du herder plantene dine?» Les et utdrag fra min nye artikkel om herding.

Massa plantor skyddas av en stor fiberduk och en katt smyger försiktigt bredvid.

En stor mengde grønnsaker og sommerblomster venter på varmere temperaturer i tunneldrivhuset.

 

Nå har jeg publisert en lengre artikkel her på nettstedet, om hvordan jeg venner plantene mine til utemiljøet. Det er en detaljert artikkel full av tips. Her er et utdrag fra artikkelen:

 

Spørsmålet som alle stiller seg nå er hvordan jeg fikser herdingen. Begrepet herde brukes til å beskrive prosessen med å, i løpet av en viss tid, venne plantene til utemiljøet etter at de har blitt sådd og har vokst en stund på et mer beskyttet sted. Ofte innendørs ved romtemperatur eller i drivhus. Plantene skal venne seg til andre temperaturer, et annet lys og utfordringer i form av nedbør og vind.

Spørsmålet er relevant for den som har fått lære seg at alle planter skal bæres ut og inn hver dag i to uker, og som ser hvordan jeg har fylt opp alle mulige plasser inne med uendelig med planter.

Svaret er nei, jeg skulle aldri klare å gjøre den jobben.

 

Gröna frodiga plantor står under fiberduk tillsammans.

 

Den tidligste utflyttingen
Jeg herder tre ulike typer av planter, ved tre ulike tidspunkt. Egentlig handler det ikke om regelrett herding, snarere en hagedyrker som bestemt løfter et pekefinger og sier til plantene: «fiks det!». Når jeg først har båret ut plantene, bærer jeg dem sjelden inn igjen.  De fleste av plantene passerer en av tunneldrivhusene på vei ut til hagen. Så setter jeg dem i bakker eller på brett som er lette å beskytte på ulike måter.

Den første utflyttingen skjer i mars. Da er det de stakkars kålplantene som ble sådd i januar som flyttes ut. Det handler om 4–8 planter med raskt voksende kål, savoykål 'Vorbote 3' og en spisskål. Disse plantene har vokst innendørs i romtemperatur, og jeg har smisket med dem så mye jeg kan. Fra vaskerommet bærer jeg dem direkte ut til tunneldrivhuset og planter dem i kald jord med en gang. Nettene, både ute og i tunneldrivhuset, kan være kalde, noen ganger endatil med minusgrader. Det er bra å beskytte kålen med fiberduk den første dagen, og selvfølgelig på nettene. Hvis det er veldig kaldt, bretter jeg fiberduken dobbelt for å gi ekstra god beskyttelse. Et tips er at fiberduken beskytter best når den ligger rett over plantene, det er å foretrekke om natten. På dagen er det fint å legge duken som et lite telt over plantene, der duken ikke ligger rett på bladene. Da blir det luftig og fint."

 

Hvis du vil lese hele artikkelen og få tips på hvordan du skal ta vare på de grønne elsklingene dine som skal møte virkeligheten, kan du kjøpe den for 15 kr på nettstedet mitt, eller bli medlem for 79 kr i måneden. Blir du medlem får du tilgang til alle artikler og oppskrifter som jeg publiserer. Her kan du bli medlem på sarabackmo.no.

 

Min kollega, Elin, ble forresten utrolig glad for artikkelen og fikk god inspirasjon: «Artikkelen får meg til å ville synge halleluja. Både som produsent og som redaktør. Så bra! Oj, som folk trenger å lese dette. Meg selv inkludert. Takk. Fordyrking er ikke det jeg liker best, og jeg innser nå at hele herdeprosessen er en av de kjedeligste tingene som finnes. Nå skal jeg gjøre som deg i stedet :)»

Det var en morsom tilbakemelding, synes jeg! Håper du har glede av å lese om måten jeg herder plantene mine på.

/Sara Bäckmo

 

One response to “Slik herder jeg plantene mine”

  1. Elisabeth Gaarder says:

    Jeg er så inspirert av å lese om dine dyrkingsmetoder!!
    Tusen takk for alle gode tips og råd? Ha en god påske!

    Hilsen Elisabeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *