20. May 2018

Slik leker barna våre

Noe som gjør meg virkelig, virkelig glad er å se barna mine leke. Jeg er så glad vi kan gi barna våre et hjemmemiljø fullt av lek som inspirerer dem til å tenke selv.

Nylig fortalte de eldste guttene mine meg om en lekekamerat som det er vanskelig, og ikke alltid så morsomt, å leke sammen med. Kameraten klarer ikke leke leker der man bruker fantasien og later som. For han må alt være på ordentlig.

De sa det ganske saklig og la ikke så stor vekt på det, annet enn at de selv leker på en annen måte. De later som hele tiden. Når barna og jeg er hjemme sammen, liker vi å være ute. De leker med sitt og jeg leker med mitt, det vil si å pleie hagen og dyrke. På avstand kan jeg høre hvordan de skravler. De finner på ting hele tiden.

 

Mye å gjøre ute
Akkurat nå har de tre hytteplasser ute på jordet som de leker i. De samler gammelt skrot, som gamle ting som har tilhørt jordbruket, som ligger og slenger på steinmurene, og bygger ting av det sammen med nedsagde greiner. Bak jordkjelleren/potetkjelleren har de en heis opp i en bjørk der de har enda en hytte som de har bygd med gammelt ræl som skal til gjenvinningsstasjonen. De elsker gamle kjeder, bøtter, kartonger og redskaper.

I fjor ga vi blaffen i sandkassen og bestilte istedenfor noen lass med sand som ble dumpet i en haug på baksiden. Et stykke bort står en antikk, gammel traktor og siger sammen, den brukes til reiser som går langt bort i fantasien.

 

Ett konstigt bygge på två ensilagebalar.

De to rundballene med silofor har blitt forvandlet til et hotell. Tre barn mellom 4–8 år har jobbet beinhardt i mange timer.

 

Små grenar sågade i bitar staplade på ensilagebalar.

Detaljer fra barnas lek er fantastiske. Her har de saget harde og tykke grener i små biter og sablet dem. Tenk deg så hardt de små armene må ha jobbet.

 

Les også: Barnas kjøkkenhage 2018

 

Uventet lekeplass
For en drøy uke siden fikk vi to rundballer med silofor som skal brukes som jorddekke i kjøkkenhagen. Det tok ikke lang tid før barna begynte å bygge med dem. Barna dro med seg alt mulig skrot, søppel, bøtter og krimskrams de kunne finne bort til rundballene. Prosjektet har tatt mange lange timer, fra tidlig om morgenen til sent på kvelden.

 

Plommonkärnor på ett keramikfat.

Hele bygningen har mange detaljer som hver seg har tatt lang tid å fikse. Her har de samlet plommekjerner og lagt på et fat med en potte.

 

Noe av det fineste med leken deres er hvor fint de samarbeider. Som oftest. Det faktum at det er flere år mellom dem, spiller ingen rolle, alle er med på sine egne premisser uavhengig om de er fire, seks eller åtte år. Selv om de av og til kan fyke i tottene på hverandre, tror jeg at den kreative uteleken har positiv påvirkning på inneleken.  De tar vare på hverandre og er stort sett snille.

Er det annerledes når de leker med vanlige leker? Ja! Da blir det mer krangling. Og spesielt når de leker inne. Utendørs er det plass til alle på en helt annen måte.

 

Små plantor i krukor och en illgrön vattenkanna i form av en dinosaurie.

På toppen av siloballene er det en installasjon med granskudd, en liten furu og mange snøklokker. Overvåket av en grønn dinosaur.

 

Nedanför balarna har barnen byggt olika rum. Bakom en plåt finns "fat" med mossa skuren i små bitar.

Nedenfor rundballene har barna bygget forskjellige rom. Bak en metallskive er det "fat" med mose kuttet i små biter.

 

Jeg er stolt av mange ting som handler om hvordan vi har valgt å leve og strukturere tilværelsen. En del ting trenger vi å jobbe med for at det skal fungere mye bedre, men når det gjelder hvordan barna har det i hverdagen, ønsker jeg meg ingen større forandring. Jeg leser om mange foreldre som føler sorg over at de ikke kan gi barna sine mer tid, plass og aktiviteter som gjør barna godt. Jeg er så glad for at vår ganske enkle livsstil kan gi dem det! Her er det ikke pengene som bestemmer hvordan vi har det. Alltid en forelder hjemme, kreativt miljø, mye utendørs, få prestasjonskrav i form av organisert fritid. Mye lek! Mye kjærlighet! Sånt kan man ikke få nok av!

Når leker barna dine som best?
/Sara Bäckmo

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *