14. February 2017

Det spirer og gror i varmbenken

Her kommer en oppdatering fra varmbenken 2017. Om varmeutviklingen, jord og sådd/utplanting i benken – og et nyttig videoklipp om nettopp varmen og jorden.


Varmeutviklingen

Varmbenken 2017 er en kanonbra benk, om jeg får si det selv. Så vellykket! Den går som ei klokke, helt i tråd med tidsplanen min og sånn jeg ville ha det. Varmeutviklingen i benken har vært omtrent slik i år:

Dag 1 13,5 dager
Dag 2 20 grader
Dag 3 27 grader
Dag 4 35 grder
Dag 5 42 grader
Dag 6 62 grader
Dag 7 58 grader

På dagtid er benken kun dekket av et gjennomsiktig plastlokk, spirene trenger lys for å vokse. På natten dekker jeg den til med tepper for å minske varmetapet.

Jord på toppen

Så snart varmen begynte å synke, målte jeg temperaturen i det øverste laget i benken også (det andre termometeret ligger 20–30 cm ned i haugen med gjødsel og halm). Det var drøyt 20 grader nærmere overflaten. Det er perfekt. Jeg et lag jord på toppen og sådde og plantet ut salat.


Her får du noen tips for god varmeutvikling og temperaturmåling i varmbenk:

Å plante ut og så i varmbenk

Salaten jeg hadde for-sådd inne hadde fått lus, så den droppet jeg. I stedet plukket jeg opp noen planter som hadde overvintret i en tildekket pallekarm i drivhustunnelen, og flyttet dem over i varmbenken.

Velg nye frø. Et bra tips når du skal så i varmbenk, er å velge nye frø. Ikke bruk slantene i bunnen av gamle frøposer; sats heller på nykjøpte frø med god spiringsgrad. Ettersom varmbenken bare holder seg varm i 6–8 uker, er det synd å bruke to av dem på å vente på frø som har mistet livsgnisten. Det er sørgelig å bruke den verdifulle vekstplassen i varmbenken på frø som ikke gror.

Dette sådde jeg. I benkens langsgående retning har jeg sådd følgende rader med frø: Dill, reddik, ruccola, reddik, salat, reddik, svartkål, reddik, hageportulakk/matportulakk, rød hagemelde.


Spirerekord

Når spirene bare akkurat har tittet frem i varmbenken, ser den ganske tom ut. Men det tar bare noen uker før den er proppfull av grønt.

Jorden jeg brukte var ganske fuktig, derfor vannet jeg ikke sådden. Jeg sådde i benken på en tirsdag, og allerede torsdag hadde åtte av to rader allerede spirt. Det må være ny rekord!

Nå er jeg påpasselig med å dekke til benken på nettene, ettersom det er mellom 2+ og 5- i drivhustunnelen på natten. Om dagen fjerner jeg alle teppene slik at såddene får lys. Nå to uker etter at jeg bygde benken, holder den 42 grader.


Håper du lykkes med varmbenken din i år! Får du problemer og opplever at benken ikke blir varm slik du ønsker, finner du noen tips i artikkelen Når varmbenken ikke blir varm.

Lykke til!

/Sara Bäckmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *