Spørsmål og svar fra oktober

Bør jordbærplantenen beskyttes med lokk på vinteren? Og hva med settehvitløken, skal den dekkes til? Hvordan bør gresskarene lagres? 

Tusen takk for alle spørsmål i høstmåneden oktober! Så moro at så mange beholder hageinteressen langt inn i høsten. Og det er det jo all grunn til, naturligvis. Jeg går og tripper og venter på vinterkulda på denne tiden av året. Når det blir kaldt, skal jeg nemlig så! Se gjerne hva jeg har tenkt til å så november, hvis vi får vinter i Småland allerede nå.

I mellomtiden har jeg svart på oktober-spørsmål fra norske lesere. Takk for at dere leser!

Til innlegget om mine kjempegode, giga-gulrøtter (det er dem du ser på bildet øverst) som jeg har dyrket med bokashi-kompost, kom det en del spørsmål om bokashi. Det gleder meg! Jeg legger snart ut et innlegg om det eventyrlige marklivet i bokashi kompostjord. Følg med! Men jeg har også skrevet mye om bokashi tidligere, og laget videoer hvor jeg viser hvordan jeg gjør med bokashikomposten, hvordan jeg gjør på vinteren og hvor fort det blir jord med bokashi.

LES OGSÅ
5 videoer om bokashi-kompost: Slik gjør du, bokashi på vinteren, så fort blir det jord, og mye mer

Bokashi-kompost på vinteren: slik gjør jeg

Å dyrke med bokashi: bokashi i kjøkkenhagen

Øvrige spørsmål fra oktober

Forrige måneds Spørsmål og svar gjorde jeg som en livesending fra kjøkkenhagen på min Facebookside. Til det innlegget kom et spørsmål om hvitløk/ settehvitløk:

Jeg vil sette hvitløk på friland nå, bør jeg legge løv og gress over?
Hvitløken klarer seg gjennom vinteren uten å være dekket. Men jeg pleier likevel å legge et tynt lag med løv over. Temepraturene skifter mye på vinteren her jeg bor. Og når jorden fryser og tiner om hverandre i løpet av vinteren, blir ofte hvitløken presset opp over jordoverflaten, og da kan den bli ødelagt. Med et tynt lag løv på toppen blir ikke temperatursvingningene så store, og hvitløken klarer seg bedre. Men det er viktig å ikke legge på for mye, da kan det blir for innestengt og fuktig under dekket, og da vil hvitløken råtne.

Til innlegget om å overvintre pastinakk rett i jorden, kom spørsmålet:

Hva bruker du pastinakken til, foruten til rotmos?
Jeg bruker pastinakk som en rotgrønnsak, og ikke spesielt som pastinakk. Jeg bruker den altså til alt jeg bruker andre rotgrønnsaker til også: kokt, ovnsbakt, stekt, i supper, i gratenger, som mos og ikke minst i gryter. Prøv å bytte ut potet i de vanlige hverdagsrettene og se hva som skjer!

Til artikkelen om å fryse rødbeter, kom det et spørsmål om gresskar:-)

… Og hvordan tar man best vare på gresskar?
Det kommer helt an på hvilken sort gresskar du dyrker. Noen gresskartyper kan lagres i over et år! Jeg delte opp et nakenfrøgresskar som var fjorten måneder gammelt nylig, og det var kjempefint!

Til innlegget om å lage lokk til bed og pallekarmer lurer to lesere på følgende:

Har plasten holdt like lenge som trerammene på lokkene?
Ja, på det store lokkene det er bilde av i innlegget, har den samme plasten sittet på siden starten. Det er byggeplast som er brukt på disse lokkene. På de nyere lokkene jeg har laget, har jeg brukt drivhusplast. Den er veldig kraftig og skal holde i sju år i følge produsenten. Kanskje enda lenger.

Er det fint å bruke slike lokk til å beskytte for eksempel jordbærplanter mot frost?
Jordbær behøver normalt ikke beskyttes mot frost. Det beste er å legge et tynt lag med løv eller halm over plantene og la dem stå. Det gjør ingenting om snøen legger seg over plantene, de kommer til å vokse frem igjen til våren likevel. Vil du dyrke frem veldig tidlige jordbær, tror jeg det er best å ha dem i plantekasser med lokk, men da må du ta bort lokket på våren, slik at insekter kan sørge for bestøving av blomstene.

Til innlegget om farmors gode eplesmør:

Hva Bruker du eplesmøret til ost? eller til noe annet?
Jeg pleier å bruke eplesmøret som et syltetøy, rett på skiva. Selv er jeg ikke så glad i syltetøy på ost, men det er jo en smaksak:-)

Lykke til alle sammen!

/Sara Bäckmo

05. November 2017

One response to “Spørsmål og svar fra oktober”

  1. Anonymous says:

    Hei hei:)
    Lurer på hvilke frø du plukker fra egen hage? Tenker da spesielt på om du lar noe gå i blomst for å prøve å få frø..?

    Mvh Elin BA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *